15 FEBRUARIE 2022, ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII!

Probabil nu întâmplător autoritățile române au ales această dată pentru a sărbători LECTURA. Pe 15 februarie s-au născut două personalități marcante ale culturii românești: Titu Maiorescu și Spiru Haret. Primul inițiază „prelecțiunile populare”, o serie de conferințe menite să ridice nivelul intelectual și cultural al publicului larg, iar al doilea este cunoscut ca reformator al învățământului românesc.
Prin promovarea lecturii promovăm noi căi de înțelegere a lumii. Cel care citește intră în contact nemijlocit cu mari literați, filosofi, istorici și personalități ale lumii din toate epocile. Prin lectură este facilitată transmiterea valorilor de la o generație la alta, având posibilitatea să trăiești experiența celui care a scris, dar, în același timp, să-ți construiești propria experiență și lume bazată doar pe trăirile personale.
În vremurile trecute apanajul lecturii era doar al celor cu o anumită stare socială pentru că erau singurii care își permiteau să cumpere cărți, acestea fiind foarte scumpe, uneori plata constând chiar în prețul unei moșii.
Astăzi, deși nu se mai pune problema astfel, lectura nu mai constituie, pentru cei mai mulți, o preocupare, oamenii nu mai au răbdare sau nu mai găsesc plăcere în acest act intim al lecturii, totul devenind o goană după imagine și succes facil. Nici mass media nu ajută foarte mult în acest sens, modelul omului de succes prezentat fiind acela al unui individ care de multe ori a ajuns acolo pe căi greu de priceput, în orice caz nu prin respectarea proverbului „Ai carte, ai parte!”.
Totuși, trebuie să fim optimiști și să urmăm sfatul dat de Miron Costin: ”căci nu este alta și mai frumoasă și mai cu folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților”, dar în același timp să fim conștienți că ”lectura e o formă de fericire, dar nu poți obliga pe nimeni să fie fericit” (Jorge Luis Borges).
La cât mai multe lecturi! – Agnes Erich, managerul Bibliotecii Județene I. H. Rădulescu Dâmbovița.