21 MARTIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂDURII

Marcăm astăzi, 21 martie, Ziua Internațională a Pădurii, proclamată de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu unsprezece ani, pentru a atrage atenția asupra importanței pădurilor la nivel global.
Tema din acest an este ”Păduri sănătoase pentru oameni sănătoși”, ONU atrăgând atenția asupra beneficiilor pădurilor pentru sănătatea umană.
Pădurile adăpostesc la nivel mondial circa 50.000 de plante medicinale, reprezintă o sursă vitală de hrană și nutrienți, asigură o barieră naturală în calea transmiterii unor boli, asigură un mediu propice relaxării, reduc poluarea, mai ales în zonele urbane, și joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.
Pădurile acoperă o treime din suprafața terestră a planetei și au un rol important de mediu, de protecție, precum și unul economic și unul social. Pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon și atenuarea impactului încălzirii globale, sunt parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul și filtrează aerul și apa, dar asigură și o resursă regenerabilă și ecologică, lemnul.
La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existența pădurilor.
Mai multe informații despre Ziua Internațională a Pădurilor puteți afla de pe pagina Organizației Națiunilor Unite:
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.