26 Septembrie – Ziua internațională a munților Carpați

Munții Carpați reprezintă un lanț muntos, aparținând marelui sistem muntos central al Europei. Carpații cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timocului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1.500 km și lățimea maximă de 130 km, desfășurându-se pe 6° în latitudine și aproximativ 10° în longitudine. Munții se întind pe teritoriul a opt state: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia.

România deține aprox. 50% din lanțul carpatic, ceea ce înseamnă că o aproape o treime din suprafața țării noastre este ocupată de Munții Carpați. Pentru a asigura protecţia patrimoniului natural şi cultural al Munţilor Carpaţi, România a ratificat Convenţia cadru privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor prin Legea nr. 389 din 19.10.2006, care a intrat în vigoare, pentru ţara noastră, în data de 6 martie 2007. După ratificarea şi de către Serbia, la 10.03.2008, Convenţia a fost adoptată de către toate cele şapte state carpatice semnatare: Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina.

Obiectivul general al Convenţiei îl reprezintă cooperarea pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiilor locale şi a conservării valorilor naturale şi culturale. Convenţia crează cadrul general de cooperare între statele semnatare pentru diverse domenii de reglementare, precum: conservarea biodiversităţii, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură şi silvicultură, transport, turism, industrie şi energie.

Cel mai înalt vârf al întregului lanț Carpatic este vârful Gerlachovský, 2.655 m, în Slovacia  Munții Tatra. În Polonia, cel mai înalt vârf este vârful Rysy (2.499 m), în Ungaria, cea mai înaltă altitudine se înregistrează în vârful Kékes, de 1.014 m, în Ucraina cel mai înalt este Vârful Hovârla (2.061 m), iar în România este vârful Moldoveanu, 2.544 m, situat în Munții Făgăraș din Carpații Meridionali.

Montaniarzii dâmbovițeni, grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park au cucerit cea mai mare parte a acestor vârfuri:

  • vârful Kékes1014 m / Ungaria – noiembrie 2013 și martie 2020

  • vârful Rysy – 2499 m / Polonia – iunie 2014

  • vârful Moldoveanu – 2544 m / România – septembrie 2020, de Ziua Cetății Târgoviște

  • vârful Gerlachovský2.655 m / Slovacia – iulie 2015

Cu titlu de mândrie națională, punctăm faptul că unul din lanțurile muntoase de pe Lună are numele de Montes Carpates – Munții Carpați. Tot pe Lună, există un crater cu nume românesc, Craterul Haret, în memoria matematicianului-astronom Spiru Haret care a obținut doctoratul în astronomie la Paris cu teza de doctorat: „Asupra variabilității axelor mari ale planetelor”. De asemenea, continuând periplul astral, consemnăm că un crater de pe planeta Mercur poartă, începând cu anul 2008, numele de Eminescu, iar un crater situat în emisfera sudică a planetei Venus poartă, din anul 1994, numele poetei Elena Văcărescu.

Și la propriu, și la figurat, încercăm să rămânem la înălțime.

Munților Carpați, milenii de dăinuire pură!

Nicolae Posta,  Președinte Asociaţia Chindia Jurasic Park