31 MARTIE, ROMÂNIA INTRĂ ÎN SPAȚIUL SCHENGEN, MARITIM ȘI AERIAN

Între 30 și 31 martie, România intră în spațiul Schengen, maritim și aerian, anunță reprezentanții MAI prezenți în Aeroportul Otopeni pentru exemplificarea procedurii care va fi aplicată din noaptea de sâmbătă spre duminică.  Aceștia au mers pe un traseu pe care ar trebui să-l parcurgă un cetățean la intrarea și ieșirea dintr-o țară aflată în spațiul Schengen. Măsurile sunt valabile în toate cele 16 aeroporturi din țară, cât și în cele 4 porturi maritime.

Începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 00.00, aproape 16 000 de dispozitive EDAC vor verifica documentele celor care tranzitează spațiul Schengen, unde, de duminică, se va afla și România.  Astfel, persoanele care vor călători înspre și dinspre o țară aflată în spațiul Schengen vor fi absolvite de efectuarea controalelor vamale. Lucru care este valabil și pentru aceia care călătoresc alături de copii minori. Însă, persoanele respective trebuie să aibă asupra lor documentele care se cereau și până acum la trecerea frontierei.

Persoanele  care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care nu se derulează decât de structurile Ministerului Afacerilor Interne, și care este curentă în toate aeroporturile din spațiul Schengen, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră așa cum este astăzi, spune secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Începând cu 31 martie, România va putea să emită vize Schengen de scurtă durată, pentru cei care doresc să vină exclusiv în România. De asemenea, persoanele care au viză de ședere în România, de lungă durată, și un permis de ședere, vor putea să călătorească oriunde în spațiul Schengen 90 de zile din 180 de zile. Cei care au obținut o viză direct pentru România vor putea să vină pe oriunde în țară, din spațiul Schengen, a completat secretar de stat MAI Mihai Necula.

Situația se menține și în cazul persoanelor însoțite de minori, care trebuie să justifice deplasarea ca fiind una legală.  Se va aplica măsura verificărilor spontane și inopinate, dacă există o suspiciune a lucrătorilor vamali că există riscul unei infracțiuni, atât în parcări cât și la intrarea în terminal sau în alt loc. Potrivit datelor celor din  MAI, în cursul anului trecut, din cei aproape 500 000 de minori români care s-au prezentat la controlul de frontieră pentru a ieși din țară, în toate aeroporturile din țară, 2500 dintre aceștia au fost opriți să iasă din țară. unii dintre ei aveau chiar și acte false, a mai spus Bogdan Despescu.