80 DE ANI DE LA DESCHIDEREA MUZEULUI DE ISTORIE TÂRGOVIȘTE

„Per aspera ad astra” ( Seneca)
Cugetarea de mai sus ilustrează întocmai efortul neîntrerupt al senatorului târgoviștean Constantin Dimitriu (1872-1945), al fratelui său, avocatul Ion Dimitriu, si al tuturor celor din jurul lor pentru construirea unui muzeu în orașul natal încărcat de #istorie.
Așa cum afirma Nicolae Iorga, „#ctitoria este a lui și, în același timp, a tuturor celor care l-au ajutat și care sunt foarte mulți, societăți și particulari, aproape toată lumea de aici” („Ce este un museu istoric?).
Constructia a demarat în 1937 „în gradina Bisericii Stelea” si ar fi trebuit sa dureze 3 luni pentru etapa „la roșu”. Conform documentelor, abia în mai 1939 a fost semnat procesul-verbal de recepție definitivă a lucrărilor. Totul s-a derulat pe baza planurilor întocmite de Nicolae Ghika-Budești încă din anul 1935, asistat de Serviciul Tehnic al primăriei.
Punctul culminant al acestui anevoios proces de edificare a MUZEULUI REGIONAL dn Târgoviște a fost stabilit tot de senatorul Dimitriu, el alegând data de 30 ianuarie 1944 pentru #inaugurarea muzeului.
Așadar, astăzi, 30 ianuarie 2024, se împlinesc 80 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului. Mulți ani instituției, gratitudine tuturor înaintașilor, colectivului muzeului, oamenilor care au pus umărul la dezvoltarea rețelei muzeale dâmbovițene!
Redăm câteva pagini din lucrarea „Constantin Dimitriu, 150 de ani de la nastere, 85 de ani de la înființarea muzeului din Târgoviște”, Editura Zven Print, Târgoviște, 2022, dedicată înființării muzeului, unde cei interesați pot găsi mai multe informații.
Volumul poate fi procurat de la magazinul de suveniruri – Curtea Domnească -Turnul Chindiei Târgovişte.