A DEBUTAT LA TÂRGOVIȘTE SERIA DE CONFERINȚE DEDICATE ARNĂUȚILOR ÎN ȚĂRILE ROMÂNE

Muzeul de Istorie din Târgoviște a găzduit joi, 8 septembrie 2022 două conferințe dedicate evoluției mercenarilor de acum două secole.

Domnul Claudiu-Ion Neagoe (conf. univ. dr. habil., Universitatea din Pitești) a conferențiat pe tema „Mercenari de origine balcanică în slujba domnilor fanarioţi: arnăuţii”, iar domnul Cătălin Drăghici (profesor de istorie, președintele Asociației Historia Rinascita) a susținut o prelegere cu titlul „Despre veşmintele şi armele arnăuţilor domneşti şi boiereşti din epoca fanariotă”.

Conferințele au fost urmate de lansarea volumului „Arnăuții în Țările Române (secolele XVIII – XIX, studiu istoric)”, apărută în acest an, la Editura Mega, Cluj-Napoca, al cărui autor este Claudiu-Ion Neagoe.

Cei doi invitați au deschis la Târgoviște seria conferințelor itinerante despre istoricul prezenței arnăuților în spațiul românesc, precum și despre specificul echipamentelor purtate de aceștia cu mai bine de două secole în urmă. În mod inedit, la conferințe sunt prezentate mai multe echipamente de epocă, reconstituite cu minuțiozitate, alături de câteva piese vestimentare și arme din patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

„Arnăuți în istorie și în prezent, ar putea fi concluzia după-amiezii petrecute ieri, 8 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.
Elocvent, sintetic, binevenit eveniment, o punere în scenă aducătoare de valoare. Una e sa citești despre un subiect, să afli că cepchenul era realizat cu fir metalic, bogat împodobit, și alta să îl vezi, să poți să îi simți textura, greutatea, să intri în pielea personajului.
Frumos a fost și va mai fi!
Plecăciune publicului, aproape că nu a fost invitat care să nu solicite informații, fotografii cu invitații, autografe!
Calde mulțumiri, conf. univ. dr. CLAUDIU NEAGOE și prof. CĂTĂLIN DRĂGHICI!”
FOTO: MUZEUL DE ISTORIE DÂMBOVIȚA