A fost semnat primul proiect strategic finanțat prin Programul Interreg VI-A România-Bulgaria

Astăzi, în prezența domnului ministru Adrian-Ioan VEȘTEA și a Excelenței Sale, domnul Radko Vlaykov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul strategic Danube Integrated System for MARking (DISMAR), în cadrul Programului Interreg VI-A România-Bulgaria.

Proiectul va contribui la creșterea siguranței și eficienței navigației pe sectorul comun româno-bulgar al fluviului Dunărea, dezvoltând un sistem de marcare inovator și integrat pe o lungime de 470 km, care va asigura infrastructura necesară implementării unui mod de transport sigur, durabil, inteligent și rezistent la schimbările climatice.

Semnarea acestui contract reprezintă un angajament concret al guvernelor noastre de a sprijini proiectele de importanță strategică, care promovează cooperarea și dezvoltarea transfrontalieră. Apreciem eforturile și colaborarea tuturor partenerilor implicați în acest proiect și suntem încrezători că DISMAR va aduce beneficii semnificative pentru comunitățile din ambele țări”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

În cadrul proiectului, care are un buget total de aproape 10 milioane de euro (din care cofinanțarea europeană este de aproximativ 8 milioane de euro) și o durată de implementare de 36 de luni, Administrația Fluvială a Dunării de Jos (Galați) este lider, iar Agenția Executivă pentru exploatarea și întreținerea fluviului Dunărea (Ruse) este partener.

Acesta este primul proiect de importanță strategică selectat de Comitetul de Monitorizare a Programului Interreg VI-A România-Bulgaria, care va contribui în mod direct la îmbunătățirea mobilității la nivel național, regional și local, precum și la nivelul Uniunii Europene, de-a lungul Coridorului TEN-T Rin-Dunăre.