A FOST TÂRNOSITĂ CEA MAI NOUĂ BISERICĂ DIN MUNICIPIUL TÂRGOVIȘTE

În cadrul ceremoniilor aniversare dedicate celor trei decenii de la înființarea Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a oficiat duminică, 27 noiembrie 2022, în prezența a numeroși credincioși din oraș și din împrejurimi, slujba de târnosire a celei mai noi biserici din Municipiul Târgoviște.

Sfântul locaș are hramurile „Sf. Ioan Gură de Aur” și „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”  și va fi, atât biserică parohială, cât și paraclis pentru elevii Seminarului, în a cărui vecinătate este situat.

Din sobor au făcut parte: Părintele Vicar Eparhial, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, precum și profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” și de la Seminarul Teologic Ortodox din Municipiul Târgoviște.

În cadrul sfintei slujbe, Mitropolitul Nifon a hirotonit întru preot, pe seama acestei noi biserici, pe Pc. Arhidiacon Bogdan Hrestic, ce a slujit până acum la Catedrala din Târgoviște.

Actul de sfințire” al sfântului locaș a fost citit de Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar eparhial, iar, după aceea, Pr. Silviu Danciu, Protopop al Protoieriei Târgoviște Nord, a rostit cuvântul de bun venit pentru Ierarhul nostru. Noul hirotonit și paroh, Pc. Pr. Bogdan Hrestic a ținut un cuvânt de mulțumire, adresat Înaltpreasfinției Sale și tuturor celor implicați în susținerea lucrărilor de edificare a acestei biserici.

În cuvântul său, Mitropolitul Nifon a evocat, la împlinirea celor treizeci de ani de la înființare, rolul important al Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgoviște, în misiunea educațională a Eparhiei noastre, ca școală model în cadrul sistemului de învățământ local, dar nu numai, cunoscută prin implicarea în numeroase evenimente spirituale, culturale și educaționale, care a pregătit numeroase generații de misionari, oferind societății noastre preoți, profesori de Religie, ori mireni atașați de misiunea Bisericii noastre strămoșești. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat că ridicarea unei noi biserici se constituie într-o jertfelnică laudă adusă Bunului Dumnezeu, ce reprezintă o mărturie a credinței și a solidarității din cadrul unei comunități, precum și un profund gest de nobilă iubire față de aproapele, deoarece se oferă credincioșilor de astăzi și celor viitori o biserică – binecuvântat spațiu sacru și semn al speranței ce ne animă existența în istorie, ca valoare românească și europeană fundamentală.

Înaltpreasfinția Sa i-a acordat rangul de „iconom stavrofor” Pr. paroh Bogdan Hrestic și „Diploma mitropolitană de recunoștință” domnilor Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și Daniel Cristian Stan, Primarul Municipiului Târgoviște.

Împreună cu numeroșii credincioși prezenți la acest eveniment duhovnicesc al Eparhiei noastre, au luat parte și oficialități locale, județene și naționale care au dorit să împărtășească bucuria credincioșilor de aici, totodată și membri ai comunității noastre locale.

Reamintim că lucrările de construcție la această nouă biserică s-au desfășurat între anii  2011-2022, cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Consiliului Local al Municipiului Târgoviște și Consiliului Județean Dâmbovița.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI