ACȚIUNE A POLIȚIEI RUTIERE ÎN SCOPUL PREVENIRII ACCIDENTELOR RUTIERE

Polițiștii de la Serviciul Rutier, alături de efective de la formațiunile de profil din teritoriu, au organizat activități preventive, pe șoselele din județul Dâmbovița, în cadrul campaniei naționale de educație rutieră ”Neatenția la volan”.

Astăzi, 20 decembrie, participanții la traficul rutier din județul Dâmbovița au fost opriți de polițiștii de la Serviciul Rutier, alături de efective de la formațiunile de profil din teritoriu, nu pentru a fi controlați sau sancționați, ci pentru a primi sfaturi și informații utile referitoare la conducerea autovehiculelor în condiții de siguranță pe drumurile publice.

Polițiștii au vrut să atragă atenția conducătorilor auto asupra uneia dintre cauzele cu rol major în producerea de accidente rutiere, și anume utilizarea telefonului mobil la volan sau desfășurarea de alte preocupări de natură a distrage atenția.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei naționale care are ca obiectiv conștientizarea riscurilor circumscrise neatenției la volan, mesajul principal fiind ”Pierzi atenția. Pierzi controlul.”.

Polițiștii au subliniat că prin utilizarea telefonului mobil la volan, fie pentru a efectua un apel, fie pentru a realiza o fotografie sau trimite un mesaj, crește riscul de a fi implicat într-un accident rutier cu consecințe extrem de grave.

Toți conducătorii auto au primit pliante, iar cei care nu aveau în dotarea autovehiculului sisteme de tip ”mâini libere”, au primit cu titlu gratuit căști handsfree.

Aspecte preventive:

Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, iar neatenția la volan se numără printre acestea.

Studiile desfășurate în domeniu au stabilit că timpul de reacție are o medie de 2,3 secunde, însă poate varia foarte mult în funcție de situație sau de persoană.

Acest interval cuprinde recunoașterea unui pericol, decizia de a continua sau a frâna, precum și acționarea fizică a frânei, iar abia după această acțiune începe influențarea dinamică a deplasării autovehiculului.

Din punct de vedere statistic, utilizarea telefonului fără funcția de ,,mâini libere” crește de două ori (x2!) riscul de a fi implicat într-un accident. De asemenea, sarcini relativ uzuale, precum introducerea unui număr și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori (x12!!).

Recomandări:

-​Utilizarea telefonului mobil doar prin intermediul unui dispozitiv de tip ,,mâini libere”, sau conectat la mașină prin Bluetooth. Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului rămâne una dintre principalele cauze pentru care șoferii își pierd atenția în timp ce conduc.
-​Opriți, din când în când, pentru a răspunde la mesaje. Locul unde opriți trebuie să fie unul sigur, și unul unde puteți face asta legal. Oprirea pe banda de urgență a autostrăzii este interzisă, cu excepția cazurilor de urgență.
-​Planificați călătoria. Înainte de a pleca la drum, setați destinația pe GPS, reglați temperature în mașină selectați lista de melodii sau postul preferat.
-​Limitați discuțiile și interacțiunea cu pasagerii din mașină. Rolul conducătorului auto este de a duce, pe toți, în siguranță, la destinație.
-​Multitasking-ul este un mit. Cât timp vă aflați la volan, concentrați-vă pe ceea ce contează. Orice altă preocupare vă poate face să pierdeți atenția, iar de cele mai multe ori nu este nevoie decât de o clipă pentru a pierde și controlul.