Acțiuni ale polițiștilor dâmbovițeni pentru reducerea riscului rutier

În cursul nopții de 5 spre 6 iulie a.c., în intervalul orar 20:00 – 02:00, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au acționat, pe raza municipiului Târgoviște, pentru depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a altor substanțe, precum si pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor și motocicletelor.

Totodată, în contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranței, polițiștii rutieri, în cadrul acţiunilor, au desfășurat şi activităţi de informare a conducătorilor de vehicule cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancționare a contravenției.

În cadrul acţiunilor au fost controlate 186 de autovehicule și motociclete și testate pentru depistarea consumul de alcool sau a altor substanțe 169 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 57 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 18.810 de lei, dintre acestea 17 sancțiuni fiind pentru defecțiuni tehnice, 16 pentru neportul centurii de siguranță, iar alte 6 pentru lipsa documentelor.

De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase şi 9 certificate de înmatriculare.

Subliniem faptul că, în conformitate cu noile prevederi legale, procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc.

Prin urmare, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al acestuia.

Pentru a obține o copie, demersurile vor fi întreprinse de către contravenient, care va trebui să solicite ulterior emiterea acesteia unității din care face parte agentul constatator.

Acţiunile pe linie rutieră vor continua şi în perioada următoare.

Recomandăm tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste prudenţă, să respecte regulile de circulaţie, indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în teren şi să nu consume alcool sau substanţe interzise dacă urcă la volanul vehiculului.

Exemple:

La data de 6 iulie a.c., în jurul orei 00:34, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au surprins în trafic un bărbat, de 29 de ani, din comuna Ulmi, în timp ce ar fi condus un autoturism pe bulevardul Libertății, din municipiul Târgoviște, deși s-ar fi aflat sub influența unor substanțe interzise.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.