ADMITEREA LA ȘCOLILE VOCAȚIONALE ALE MAI- 1,23 candidați, pe un loc, înainte de examinarea medicală

Sesiunea de admitere la școlile vocaționale/de formare profesională inițială, aparținând MAI, începută în octombrie a.c., este în plină desfășurare.

După susținerea probei sportive, în perioada 7-13 decembrie, și a celei scrise (evaluarea cunoștințelor), în 16 decembrie, la cele trei Școli de poliție/poliție de frontieră din Câmpina, Cluj-Napoca și Oradea merg mai departe, urmând a fi triați la vizita medicală, care va avea loc în perioada 20 dec. 2023 – 25 ian. 2024, 2.309 candidati (pe 1.880 de locuri).

Un simplu calcul algebric ne dă media de cca. 1,23 candidați pe un loc, ceea ce înseamnă, teoretic, că sunt șanse să fie ocupate, în totalitate, locurile scoase la concurs, în acest an. Este un progres față de sesiunea trecută, care s-a finalizat cu ocuparea a unui număr minim de locuri, de aproximativ 53%, per total, consemnându-se, astfel, un record negativ în istoria învățământului vocațional din MAI.

Iată cifrele, defalcate, pe școli, după susținerea probei scrise (numărul candidaților rămași în concurs, înainte de examinarea medicală):

– 1.611 candidați, pe 1.340 locuri, la  Școala de agenți de poliție Câmpina;

– 264 candidați, pe 240 locuri, la Școala de agenți PFR Oradea;

– 434 candidați, pe 300 locuri, la Școala de agenți de poliție Cluj-Napoca;

Așa cum am precizat și după sesiunea din primăvara acestui an, principalele cauze ale scăderii interesului tinerilor față de cariera de polițist sunt de natură obiectivă și țin de lipsa cronică de predictibilitate și de atractivitate în privința salarizării, de impredictibilitatea legislativă în ceea ce privește pensionarea, dar și în privința statutului sau a carierei profesionale.

   SNPPC consideră că societatea, cetățenii și statul au nevoie de instituții polițienești solide, credibile și puternice!

Reiterăm semnalul de alarmă transmis, perioadic, guvernanților și factorilor decidenți din punct de vedere politic: pe fondul războiului de la granița României și a situației politico-militare actuale,  familia ocupațională ,,Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională” are nevoie de politici sănătoase, predictibile și atractive, atât pentru prezent, cât și, mai ales, pentru viitor! In caz contrar, atractivitatea tinerilor față de cariera militară și polițienească se va dilua tot mai mult, riscând să ajungem la situația extremă și absolut halucinantă, aceea de a angaja cetățeni extracomunitari în unele instituții ale Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.