ADRIAN ȚUȚUIANU(PRO ROMÂNIA, MESAJ DE „ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI”

ZiuaÎnvățătorului (5 iunie este data nașterii dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern) / recunoștință și respect pentru aceia care, cu vocație și cu pasiune, formează caractere și își lasă amprenta asupra educației și dezvoltării copiilor de azi în OAMENII de mâine și poimâine?

?În context, ieri s-au împlinit 108 ani de când s-a pus piatra de fundație a Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu (1912 – 1940). Instituția a reprezentat un adevărat generator de elite al societăţii româneşti, care, în cele 33 de promoţii ce însumau 1.500 de absolvenţi, a dat posterităţii nume precum: Regele Mihai al României, Nicolae Ciorănescu (Rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti), Octav Dessila (scriitor), Marcel Romanescu (scriitor), Carafoli Elie (Academician aromân, Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Astronautică între anii 1968-1970), Petre Pandrea (scriitor), Victor Rebengiuc (actor), Florin Sacerdoţeanu (medic), Stănescu Silviu (inginer hidrolog, autorul proiectului sistemului hidrologic al Columbiei), arhiducele Ștefan de Austria sau Marin Năstase, tatăl fostului Prim Ministru al României, Adrian Năstase, şef de promoţie în toţi anii de studiu.

Pe cât de strălucitoare e înșiruirea acestor nume din trecut, pe atât de cenușiu e prezentul. În anul 2018, am înaintat ministrului Apărării de la acel moment, dl Fifor Mihai, proiectul înființării unui LICEU TEHNIC MILITAR la Târgoviște. Argumente, pe lângă un istoric solid al locului, erau numeroase, în primul rând să răspundem nevoii de personal tehnic calificat în centrele de mentenanță și în industria de apărare autohtonă. Media de vârstă a personalului calificat în acest sector este, astăzi, de 54 de ani.

Dl Fifor a acceptat propunerea, dar, ulterior, ideea a fost îngropată de nepăsarea și incompetența unor decidenți guvernamentali și locali. Mare păcat!

Sper să vină vremea să îndreptăm multe din greșelile acestui trecut recent și să-l oglindim pe cel îndepărtat și mult mai strălucitor. ROMÂNIA. PRO ROMÂNIA??