ALDE DÂMBOVIȚA: „ÎMPREUNĂ REPORNIM ROMÂNIA!”

COMUNICAT DE PRESĂ

Împreună repornim România!

Dacă vom scăpa sau nu de Covid-19 nu știm și probabil că nu vom afla prea curând. Important este să conștientizăm faptul că viața continuă și că trebuie să ”ne mișcăm” pentru a nu ne afunda într-o criză economică greu de gestionat, mai ales că nu avem autorități competente pentru a gestiona situația economică a țării.

Relansarea economiei este prioritară în aceste momente, prin ”resuscitarea” unor industrii paralizate de pandemie, dar și de nepăsare! Nu mai funcționează această joacă, în care Ministrul Finanțelor iese cu niște declarații, în urma lui premierul Orban vine cu alte gânduri, iar a doua zi președintele Iohannis anulează tot printr-o declarație publică. Domnilor, haideți să lăsăm propaganda politică, să lăsăm lupta politică pentru mai târziu. Alegerile s-au amânat. E timpul să facem ceva concret, să venim cu obiective bine stabilite și realizabile, să ne concentrăm la ceea ce contează în prezent! Guvernul nu este doar al susținătorilor liberali, este al tuturor, inclusiv al pensionarilor.

Haideți să repornim România, din punctele esențiale: economie, industrie, construcții, agricultură, turism!

Începem cu economia și vă propunem câteva obiective concrete de refomare a acestui domeniu:

  • Plafonarea prețurilor la medicamente și produse igienico-sanitare pentru a împiedica orice formă de comercializare a acestor produse la prețuri exagerate; pentru stoparea concurenței neloiale;

  • 0% impozit pe profit pentru toate afacerile ce comercializează în proporție de peste 90% produse autohtone;

  • Digitalizarea generală în vederea unei bune colectări a taxor și impozitelor, continuată de o cheltuire a banului public obiectivă și transparentă, având la bază o prioritizare a domeniilor;

  • Direcționarea procentului de 1% din impozitul pe profit, reținut pentru fiecare contribuabil, către investiții la bursa de valori. Astfel s-ar stabiliza piața și fiecare contribuabil ar putea fi încurajat să demareze noi investiții.

Prin această propunere încurajăm:

– listările companiilor noi pe bursele reglementate;

– creșterea volumului tranzacționat și o mai bună lichiditate și stabilitate a pieței;

– o bună pregătire în investiții pentru fiecare contribuabil.

  • Obligativitatea tuturor companiilor cu mai mult de 25 de angajați de a încheia asigurări de șomaj pentru salariații cu normă întreagă, pentru fiecare an. Ar mai putea urma un val de îmbolnăviri și de paralizare a unor domenii de activitate și astfel ar fi acoperite veniturile angajaților care vor fi nevoiți să stea acasă. De asemenea, propunem obligativitatea tuturor operatorilor economici care deschid o firmă nouă de a-și face asigurare de faliment cu un asigurator autorizat, concomitent cu desemnarea unui supervizor autorizat care să îl ajute în activitate de la înființarea firmei până la finele perioadei. Asigurarea va acoperi toate pierderile produse terților, plăți salariale restante și alte daune ce pot surveni în caz de faliment. Asigurarea va fi obligatorie în primii 3 ani de activitate. Această măsură de siguranță este necesară întrucât peste 90% din societatile noi dau faliment în primii 3 ani cu daune substanțiale în economie.

Haideți ca împreună să reformăm economia românească împreună!

Împreună suntem mai puternici!

Ionel Petre

Președinte ALDE Dâmbovița