ANINOASA, ÎN COMPETIȚIA PENTRU SAT EUROPEAN DE TINERET 2024

Comuna Aninoasa este una dintre cele opt comune din România semifinaliste în competiția pentru titlul de Sat European de Tineret 2024. Totul se întâmplă datorită implicării a zeci de tineri din localitate care au fondat un grup de inițiativă civică și speră să obțină acest titlu pentru a atrage în localitate noi oportunități de dezvoltare.

Să fiu parte din grupul de inițiativă care candidează pentru titlul de Sat European de Tineret este o experiență pe cât de stresantă, pe atât de extraordinară. Motivația de a duce acest titlu acasă constă în dorința arzătoare de a ne oferi nouă, tinerilor, oportunități de dezvoltare pe plan personal cât și pe plan profesional, în cadrul comunei noastre, să înflorim precum florile de anin. În urma acestui proces, am învățat multe despre programul EYV cât și despre conceptul de comunitate, și am avut șansa să întâlnesc oameni minunați din partea guvernanței și din partea tinerilor din satele semifinaliste, de la care am primit sfaturi, opinii și încurajări. Procesul realizării candidaturii a fost unul plin de anxietate și nesiguranță, dar cu ajutorul grupului extins de tineri, am reușit să o punem la punct. Interviul cu juriul a fost unul cu emoții mari, dar am reușit să ne transmitem mesajul, care la rândul său a fost primit de juriu cu un zâmbet, urmat ulterior de sfaturi și îndrumări valoroase de la membrii acestuia. Aceasta a fost o experiență unică, iar după fiecare activitate, fiecare întâlnire sau discuție consultativă din cadrul acestui proces, simt că am evoluat ca persoană. Împreună dăm upgrade comunității noastre!
Lavinia Ionescu, Comuna Aninoasa, Județul Dâmbovița

De când m-am conectat la comunitatea European Youth Village, pot spune că am descoperit lucruri noi atât despre mine, cât și despre colegele mele din grupul de inițiativă, am cunoscut oameni minunați, dornici de schimbare și foarte curajoși, dar cel mai important am realizat că dacă ai suficientă motivație, poți realiza foarte multe lucruri. Am intrat în grupul de inițiativă al comunei mele din dorința de a aduce o schimbare în comunitate, de a le oferi aceleași oportunități celor din mediul rural ca și celor din urban și de a le face dorințele și nevoile auzite în fața autorităților locale. A fost pentru prima dată când am luat parte la un eveniment organizat în cadrul acestui program, prima dată când m-am întâlnit cu Guvernanța Programului European Youth Village, prima dată când am prezentat o candidatură în fața unui juriu și prima dată când mi-am reprezentat comuna. Am avut o groază de emoții pe parcursul acestor zile, însă motivația de a aduce o schimbare în comuna Aninoasa m-a făcut să nu le las să mă copleșească. Nu m-am simțit niciodată în plus sau lăsată pe dinafară, toți tinerii fiind deschiși și sociabili. Dacă aș putea să dau timpul înapoi, n-aș sta nicio secundă să mă gândesc dacă vreau să fac parte din nou din acest program.” Laura Negoiță, Comuna Aninoasa, Județul Dâmbovița