APARIŢIE EDITORIALĂ: „TÂRGOVIȘTE – REȘEDINȚĂ A MITROPOLIȚILOR MUNTENI – 500 DE ANI DE LA MUTAREA OFICIALĂ A MITROPOLIEI DE LA CURTEA DE ARGEȘ”

Apărut în deosebite condiții grafice, acest volum omagiază jumătate de mileniu de la mutarea oficială a reședinței mitropoliților munteni la Târgoviște, de la Curtea de Argeș, și de la târnosirea Catedralei Mitropolitane de aici, prin intermediul unor importante articole și studii ale unor personalități marcante ale comunității noastre academice, locale și naționale.
Așa cum remarcă, în Precuvântarea volumului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon: „Hotărârea de a se muta reședința mitropolitană la Târgoviște a fost luată în anul 1517, dar mutarea oficială a avut loc în anul 1520, după ce a fost ridicată frumoasa catedrală de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Nici nu se putea altfel, deoarece fără reședință și catedrală, mitropolitul nu avea cum să vină aici”.
Istorica reședință a mitropoliților și a voievozilor munteni, ocrotită de Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești și de Sfântul Voievod Neagoe Basarab – Târgoviște – a devenit pentru un secol și jumătate un frumos, necesar și important reper creștin, cultural și spiritual pentru această parte a Europei, fiind un oraș cu o deosebită efervescență spirituală și culturală. De numele orașului nostru se leagă cunoscuta operă tipografică macariană (1508-1512), precum și prolifica activitate tipografică a lui Dimitrie Liubavici, a Diaconului Coresi, a lui Matei Basarab sau a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. De asemenea, aici a apărut unul din cele mai importante coduri de legi care au circulat la noi și anume Pravila cea Mare sau Îndreptarea legii (1652) și, tot aici, a funcționat școală de slavonie de pe lângă Catedrala Mitropolitană și celebra Schola graeca et Latina de la Mânăstirea Stelea, prima instituție de învățământ superior de la noi.

ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI