ARBORII DE TUIA DIN PIAȚA REVOLUȚIEI DIN TÂRGOVIȘTE NU MAI POT FI SALVAȚI!?

Autor: Iulia Ghercă

Șantierul amenajat în Piața Revoluției din centrul municipiului Târgoviște prevede reabilitarea acestei zone a orașului aflată în imediata vecinătate a Primăriei Târgoviște. Lucrările demarate în luna februarie 2020 au ajuns în etapa în care sunt doborâți toți arborii existenți, acestea fiind, din câte am reușit să aflăm, indicațiile prețioase ale proiectantului, firma S.C. Kalans Concept S.R.L cu sediul în județul Iași. Constructor este firma S.C. Valdan Proiect S.R.L. din municipiul Târgoviște. Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 2 milioane de lei, bani în care nu a intrat și păstrarea vegetației existente, ori măcar a arborilor de tuia înalți de câțiva metri care au fost plantați în anii ‘80, pe motiv că „rădăcinile lor au ajuns la beton și se vor usca oricum”.

Tăierea arborilor de tuia este o crimă, susțin locatarii din zonă care obișnuiau să se adăpostească la umbra copăceilor. 

„Locuiesc aici în apropiere, am auzit drujbele, am ieșit să văd și am fost efectiv șocată să văd că au început să se taie toți copacii, i-am întrebat pe cei care tăiau dacă se vor tăia doar câțiva, au spus că nu, se vor tăia toți. Am sunat la primărie, am vorbit cu o doamnă de la Mediu și mi-a spus că se taie pentru că rădăcinile au ajuns la beton și că oricum se vor usca, la un moment dat și că vor fi înlocuiți cu alți copaci. I-am spus că alți copaci vor crește tot în 30 de ani, așa cum au crescut și aceștia. Locuiesc aici de mică, din ‘87, am crescut cu acești copaci, i-am văzut crescând, e o crimă, e un masacru.” – puteți vedea integral declarația și filmarea aici.

Data finalizării proiectului este februarie 2021. Iată și un extras din NOTA CONCEPTUALĂ pentru obiectivul “Reabilitare si modernizare Piata Revolutiei, Municipiul Targoviste”, document aprobat într-o ședință a Consiliului Local Municipal Târgoviște din anul 2018.

 

Lucrările solicitate pentru reabilitarea si modernizarea Pietei Revolutiei sunt urmatoarele: 1. Desfacerea integrală a pavimentului existent şi realizarea unui pavaj nou, diferenţiat, în funcţie de specificul suprafeţei destinată circulaţiei pietonale: – zona alei pietonale, promenadă; – utilizarea unor materiale cu o durată de viaţă şi rezistenţă la uzură cât mai mare; – utilizarea unei game cromatice şi stereotomie a pavajului care să se integreze armonios în ambientul specific al centrului oraşului printr-o coerenţă stilistică; – Realizarea acceselor în piata de tip plan înclinat (rampă), fără trepte sau borduri în vederea asigurării unui acces facil persoanelor cu dizabilităţi, biciclişti, cărucioare pentru copii, etc; 2. Modernizarea tuturor reţelelor edilitare aferente pieţei: – canalizare pluvială; – alimentare cu apă (irigaţii spaţii verzi, fântână arteziană, hidranţi exteriori – dacă este cazul; – alimentare cu energie electrică (iluminat exterior, iluminat ambiental, surse de curent pentru diverse evenimente urbane – târguri, evenimente sezoniere); – telecomunicaţii (spot wi-fi, muzică ambientală). 3. Extinderea zonelor verzi: – vegetaţie înaltă (8-10m) – aliniament cu platani – vegetaţie medie (4-6m) – plantaţie de magnolii – vegetaţie joasă – gazon şi amenajări florale 4. Dotare cu mobilier urban modern şi de bună calitate (băncuţe, coşuri de gunoi, rastel pentru biciclete, figurine urbane, etc.) care să satisfacă condiţiile de confort, durabilitate, estetică şi să asigure o distribuţie funcţională optimă. 5. Poziţionarea în ansamblul urbanistic al pieţei a unui element de mobilier (ex. ceas cu un design special) care în timp să devină un reper urban.

Nicăieri nu apare scris că trebuie înlăturată vegetația existentă, mai mult, proiectul are în vedere extinderea vegetației existente. În imaginile pe care Primăria Târgoviște le-a prezentat ca fiind rezultatul final al lucărilor de reabilitare apar arborii tuia care sunt tăiați acum.

Am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Municipiului Târgoviște care ne informează că pentru acești arbori nu se mai poate face nimic.

“SITUAȚIA INTEVENȚIEI DIN PIAȚA REVOLUȚIEI

“Referitor la lucrările care se derulează în Piața Revoluției din Municipiul Târgoviște, precizăm faptul că acestea sunt realizate în cadrul unui proiect complex care vizează inclusiv intervenții ample din punct de vedere al amenajării spațiilor verzi, amenajare care se realizează pe baza unui studiu peisagistic ce stabilește clar categoriile de lucrări pe care proiectul le presupune.

De precizat că arborii tuia care se îndepărtează de către constructor vor fi înlocuiți cu aproximativ 600 de arbori și arbuști, ca parte a investiției amintite.

Mai mult, sub arborii existenți acum în Piața Revoluției este numai un strat de pământ superficial, de cel mult 40 de centimetri, iar sub acest strat subțire de pământ se află o placă de beton, ceea ce a determinat uscarea, în parte, a arborilor.

Față de situația prezentată se impune îndepărtarea vegetației existente, în condițiile unui strat vegetal superficial, și plantarea unui număr mare de arbori și arbuști după ce betonul de sub arborii deja îmbătrâniți va fi spart și îndepărtat.

Vă atașăm planșe foto din care rezultă că intervenția este justificată!”

În doar câteva ore, terenul a fost complet eliberat.