Descoperirile arheologice din Târgoviște sunt de acum accesibile publicului iubitor de istorie prin intermediul platformei online ARHEOLOGIE MEDIEVALĂ TÂRGOVIȘTE. Un grup de cercetători din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” a luat inițiativa de a publica periodic fotografii, filmări și descrieri referitoare la descoperirile făcute pe șantierele arheologice din Târgoviște și împrejurimi.
Arheologia este, simplu spus, una dintre căile de elucidare a trecutului, poate cea mai frumoasă și pasionantă metodă științifică.
Inițiativa noastră de a transmite, prin imagine și text, secvențe reprezentative din etapele și rezultatele unor săpături arheologice, se dorește a fi o interfață transparentă și prietenoasă între specialiștii Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească” și comunitatea pasionaților de istorie. Vom prezenta, într-un mod cât mai clar și atractiv, drumul lung al complexelor arheologice și al artefactelor, de la faza de descoperire la cea de studiu științific si expunere muzeală. Prin diverse imagini surprinse în timpul săpăturilor arheologice, ne dorim să vă aducem mai aproape de istoria medievală a Târgoviștei.
În ultimii ani, cercetarea arheologică în oraşul Târgovişte a cunoscut o intensificare deosebită, cu rezultate notabile în plan științific. Comunicate, în general, doar în mediile academice, aceste descoperiri arheologice credem că își pot găsi adevărata împlinire doar atunci când sunt cunoscute, înțelese și apreciate și de comunitate.
Ad augusta per angusta!
Colectivul de cercetare este format din: arheolog expert dr. Florin Gabriel Petrică – responsabil șantier, dr. Minodora Cârciumaru, arheolog specialist și drd. Mihai Năstase, arheolog debutant.