ASOCIAȚIA JURASIC PARK: Start montan în 2024!

În primele zile ale anului 2024, atunci când, în general, lumea „lenevește” în plăcuta atmosferă a unei piscine cu apă termală, montaniarzii dâmbovițeni, grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park și ai Asociației Ecologice Floare de Colț, au „dat alarma” pentru participarea la o tură ușoară, de detoxifiere, de desarmalizare”, pe culmile masivului Leaota. Au răspuns „prezent” aproape 40 de montaniarzi, de diverse vârste, de la 10 la 80 de ani. Deși, calendaristic, ne aflăm în plină iarnă, pădurea ne-a primit în culori de toamnă, cu straturi groase de frunze căzute, cu un soare generos, plăcut.

Intrarea în zonă s-a făcut pe drumul forestier Runcu – Între văi, iar de acolo s-a intrat pe pitoreasca vale Vaca, plină de minicascade și pereți verticali, împăduriți. O primă oprire se face, de obicei, „La Blide”, un inedit punct de studiu al rocilor masivului, dar, mai ales, al efectului apei asupra acestor roci (s-au creat niște cuvete, niște blide, extrem de spectaculoase mai ales când apa are debit mare!). În drum spre una din culmile domoale ale acestei zone, facem un mic popas la schitul Cucuteanca, unde și pregătim o mică gustare acalorică, zicem noi… Partea a doua a turei a fost rezervată unei ascensiuni ușoare spre vârful Măguri, un minunat punct de belvedere spre lungile culmi ale Leaotei (Rătuneiu, Vaca, Raciu-Șutila), dar și spre zona sudică a Bucegilor (Lucăcilă, Zănoaga, Lespezi). De asemenea, fiindcă nu toată lumea cunoaște această zonă, turul de orizont, cu povești și legende despre numele locurilor este ascultat de toți cei nou sosiți în grup. Coborârea s-a făcut pe altă variantă, pe la Stâlpuleț, un important nod de drumuri forestiere, un fel de cumpănă de ape între valea Vaca și valea Raciului. O tură frumoasă, o atmosferă plăcută, prietenească, între oameni care iubesc mișcarea și natura.

Săptămânile următoare ne propunem a organiza (desigur, și în funcție de vreme!) și alte ture de aceste gen, mai ușoare, la care intenționăm să invităm cât mai mulți dâmbovițeni.

La mulți ani, tuturor, la început de 2024!

Nicolae Posta

Asociația Chindia Jurasic Park