ASTRONOMIE NAȚIONALĂ PENTRU TINERET LA TÂRGOVIȘTE

În perioada imediat următoare, la Târgoviște și Runcu, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) va organiza unul dintre cele mai importante evenimente de astronomie din România, ASTRO 2022 – Proiecte Astronomice pentru Tineret, continuând tradiția de aproape 30 de ani de organizarea de evenimente de astronomie și educație prin astronomie.

ASTRO 2022 este un proiect de tineret cofinanțat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse sub egida Anului European al Tineretului.

Astfel, vineri, 21 octombrie, începând cu orele 10:30, în colaborare cu Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu Dâmbovița din Târgoviște, la sala de conferințe a bibliotecii va avea loc conferința „Proiecte astronomice pentru tineret dezvoltate de instituții și organizații din România”. În program vor fi comunicări și prezentări cu tema „Activități, programe, proiecte și publicații astronomice pentru tineret”. De asemenea, vor avea loc trei lansări de carte, cu prezența autorilor:

* 12 umbre – Îndrăgostit de eclipse, Cătălin Beldea, mare pasionat „vânător de eclipse”.

* O epopee a cerului românesc – Mișcarea astronomică, literații stelelor și unirile vechi și noi ale românilor, astropoet Andrei Dorian Gheorghe

* Astronavigația de la gnomon și astrolab la sextantul Apollo, comandor Vasile Chirilă,

care va prezenta și expoziția cu 11 instrumente antice de navigație.

Răzvan Andrei, unul dintre cei mai mari colecționari de meteoriți din lume, va aduce o expoziție de corpuri venite din spațiu, astfel încât participanții vor avea ocazia, poate unică, să țină în mână un meteorit.

Va fi prezentată expoziția de astrofotografie „Lumină din Univers” și un stand de carte astronomică Astromix.

În afară de reprezentanți ai SARM, la eveniment participă reprezentanți ai Institutului Astronomic al Academiei Române, prin director dr. Mirel Bîrlan (reprezentând și Institutul de Mecanică Cerească și de Calcul al Efemeridelor din Franța), precum și cercetători și asistenți de cercetare de la institut, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, Planetariul și Observatorul Astronomic din Galați, precum și Astroclubul „Călin Popovici”, Asociația Astronomică Sirius din Bârlad, Asociația Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc, Asociația Astro Nauticus din Mangalia, astronomi amatori și tineri pasionați de astronomie din țară.

Participarea la activitățile organizate pe 21 octombrie la biblioteca județeană este cu acces liber pentru public.

Partea a doua a proiectului include Școala de astronomie pentru tineret ce se va desfășura la Runcu Stone, localitatea Runcu, în perioada 21-28 octombrie și care include ateliere de lucru, prezentări, seminarii, sesiuni de aplicații practice și observații astronomice, bibliotecă de carte astronomică și expoziție de astrofotografie de câmp larg. Vor fi observate și două fenomene astronomice speciale: maximum de activitate al curentului de meteori Orionide și eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie.

Pentru a facilita observarea de către publicul larg a eclipsei parțiale de Soare care va avea loc marți, 25 octombrie, o echipă a SARM va instala în Piața Tricolorului din Târgoviște o lunetă adaptată observațiilor solare prin care timp de două ore se va putea observa eclipsa parțială de Soare, începând cu orele 12:30. În momentul fazei maxime a eclipsei, care va avea loc în jurul orei 13:40, Soarele va fi eclipsat aproape pe jumătate.

Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate împlinirii a 30 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori!

Contact: Valentin Grigore, sarm.activități@gmail.com