AVARIE URMATĂ DE O EXPLOZIE LA HIDROCENTRALA STEJARU DIN JUDEȚUL NEAMȚ

Astăzi, 22.03.2024, în jurul orelor 17.45, a avut loc o avarie, urmată de o explozie, la un întrerupător de 110kV aparținând Hidrocentralei Stejaru.

Incidentul a avut loc pe fondul unei manevre normale de oprire cu descarcare de sarcina a hidroagregatului (HA) nr. 3 (20 MW). Astfel, la deconectarea intreruptorului de 110 kV – HA3, polul aferent fazei T a ramas nedeconect, personalul executând manevrele de intervenție specifice pentru astfel de cazuri. Intervenția a fost urmată de o explozie a camerei de stingere a polului fazei T, urmată de declanșarea grupurilor HA4 si HA2, incarcate la 20 MW fiecare, precum si a HA6, incarcat la 52 MW.

Salariații companiei au acționat conform procedurilor interne de urgență pentru astfel de incidente. Suplimentar, a fost solicitată intervenția autorităților competente, respectiv a Detașamentului de pompieri Piatra-Neamț, care a trimis la fața locului trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

O persoană a necesitat îngrijiri medicale, fiind afectată de suflul exploziei. Aceasta a fost preluată în stare conștientă de către echipajul SMURD și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din Piatra-Neamț pentru evaluare și tratament, și se află în afara oricărui pericol.

Un echipaj al serviciului de intervenție a rămas la locul evenimentului pentru a asigura zona și pentru a monitoriza situația în continuare. Hidroelectrica a inițiat de urgență măsurile necesare pentru remedierea defecțiunilor cauzate de acest incident și pentru a restabili operațiunile normale.

Siguranța angajaților, a comunității și a mediului înconjurător rămâne prioritatea noastră principală. Hidroelectrica SA colaborează strâns cu autoritățile și va informa publicul cu privire la orice evoluții ulterioare legate de acest incident.

Incidentul nu are implicații asupra siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național. Energia neprodusa de la momentul incidentului a fost compensată prin incarcarea suplimentara a CHE Lotru.

Biroul de presă al Hidroelectrica