„AVEM AUTOSTRĂZI… PE HÂRTIE” FACIAS A TRIMIS ÎN JUDECATĂ PE CEI CARE ȘI-AU BĂTUT JOC DE BANII PUBLICI DESTINAȚI INFRASTRUCTURII RUTIERE

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat, anul acesta, pe 9 ianuarie, instanței de judecată constatarea existenței unui prejudiciu de milioane de euro, bani cheltuiți din bugetul de stat de către Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR) pentru studii de pre și fezabilitate ale unor lucrări de construcții care nu s-au mai realizat.

În cuprinsul acțiunii, FACIAS a invocat incapacitatea administrativă a CNAIR de a gestiona eficient elaborarea și aplicarea proiectelor de prefezabilitate și fezabilitate, fapt ce a determinat cheltuirea aiuristică unor sume uriașe din banii publici.

Adevărate SF-uri plătite cu 25 de milioane de euro!

FACIAS a demonstrat în întâmpinarea către instanța de judecată faptul că sintagma devenită populară “avem autostrăzi… pe hârtie” are în spate o realitate cruntă cuantificabilă în milioane de euro, aruncați pur și simplu pe fereastra CNAIR unor firme de proiectare. De fapt, zeci de proiecte au fost comandate și plătite de către compania de stat însă o parte dintre acestea nu au fost niciodată puse în practică, iar altele s-au dovedit pur și simplu neutilizabile.

Acțiunea FACIAS vizează partea nevăzută de publicul larg a modului scandalos în care o autoritate plătită din banii românilor se face că face treabă pe milioane de euro. Un calcul simplu, bazat pe răspunsul primit de FACIAS chiar de la CNAIR arată că această companie a plătit, în total, pe studii de fezabilitate, 25 de milioane de euro, iar lucrările aferente sunt în prezent neefectuate. Avem speranța că acțiunea noastră în instanță să activeze instituții precum Curtea de Conturi care are în atribuții controlul gestionării și eficiența cheltuirii banilor publici pentru că aceste sume trebuie recuperate de la cei responsabili.

FACIAS avertizează că va continua cu astfel de acțiuni de semnalare a neregulilor pentru că nu poate tolera bătaia de joc pe banii românilor.

Biroul de Presă FACIAS