AVOCATUL POPORULUI S-A SESIZAT DIN CAUZA CELOR 20.000 DE CAZURI DE RUJEOLĂ! STATUL SĂ NU SE PREOCUPE DOAR DE CORONAVIRUS!

Punctul de vedere al Avocatului Poporului referitor la creșterea numărului
de cazuri de îmbolnăviri de rujeolă Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților cetățenilor, își manifestă îngrijorarea față de creșterea constantă a numărului de cazuri de rujeolă confirmate pe teritoriul României, acestea ajungând în prezent la
aproximativ 20.000 de cazuri, dintre care 64 de decese.
În contextul evoluției epidemiei de SARS-Cov-2, Avocatul Poporului reafirmă necesitatea ca autoritățile statului să întreprindă măsuri energice și în direcția prevenirii și combaterii virusului rujeolic, având în vedere gradul de contagiozitate al acestuia.
De asemenea, nu este de neglijat faptul că rujeola are anual 2 episoade de epidemie, primăvara și toamna, în prezent aflându-ne în mijlocul unui astfel de episod.
Conform unui comunicat de presă, UNICEF atrage atenția că 117 milioane de copii din 37 de țări ale lumii riscă să nu beneficieze de imunizarea împotriva rujeolei din cauza condițiilor impuse de epidemia de SARS-COV2. Organizația Mondială a Sănătății a formulat recomandări privind vaccinarea în timpul pandemiei cauzate de noul coronavirus, afirmând că „statele trebuie să ia orice măsură este posibilă pentru a preveni pierderi de vieți ce pot fi evitate prin vaccinare”.
Avocatul Poporului reiterează faptul că, nu doar combaterea coronavirusului trebuie să preocupe autoritățile statului, în contextul în care, lipsa unor servicii medicale adecvate în această perioadă poate conduce la mai multe pierderi de vieți omenești, decât în cazul Covid-19. În ceea ce privește acest aspect, Avocatul Poporului a adresat o solicitare ministrului sănătății încă din data de 10 aprilie 2020.
 SURSA: AVOCATUL POPORULUI