„…am plecat odată cu vântul. Acum EU SUNT VÂNTUL!”
Festivalul Babel FAST, ediţia a XI-a, a debutat cu piesa de teatru Eu sunt vântul în regia lui Sorin Millitaru de la Teatrul Alexei Mateevici Chişinău, avându-i ca protagonişti pe Marius Manole şi Anatol Durbală, în rolurile lui The One şi The Other. Spectacolul este regizat după opera cu acelaşi nume, scrisă de Jon Fosse. Deşi personajele nu deţin nume proprii, acestea sunt unice prin povestea transmisă ce conduce publicul spre o meditaţie profundă despre om, existenţă, cunoaştere de sine şi iubire. Ropotele de aplauze n-au contenit să apară, oamenii fiind cu adevărat emoţionaţi de povestea cu final tragic a personajului The One înecat în suferinţă de valurile tulburi ale mării.
Cele două personaje prezintă acţiunea într-un cadru intim, reuşind să stârnească emoţiile publicului încă de la primele replici, unde putem adăuga impactul coloanei sonore a vântului rece care te duce direct în inima oceanului. Dialogul dintre cei doi are loc într-o barcă ce-i va conduce într-un final spre naufragierea sufletelor. UNUL consideră că şi-a încheiat socotelile cu viaţa, pe când CELĂLALT încearcă să-l atragă pe limanul unei vieţi frumoase şi fericite, descoperind bucuria în detaliile mărunte.
Această zi a adus pe marea scenă a Teatrului „Tony Bulandra” o coproducţie româno-coreeană în regia lui Mc Ranin, piesa Argonautas.
“După 10 ani reuşim să adunăm două culturi atât de diferite, ceea ce este un lucru minunat, dar ceea ce ne interesează este umanitatea care este aceeaşi. O să înţelegeţi de ce am făcut în felul acesta spectacolul, pentru că o să-l auziţi în coreeană şi română, iar cei care nu vorbiţi coreeană o să înţelegeţi perfect coreeana din întrebările sau răspunsurile în limba română. Să ne imaginăm că Ulise sau Jason ia trenul în gara din Târgovişte şi acolo, aşteptând trenul, o întâlneşte pe Medeea. Problema este că Medeea este coreeancă şi că ei nu au o limbă comună, dar corpul uman poate fi foarte uşor detectabil. Şi mai vorbim şi cu privirea. Atunci o să înţelegeţi de ce acest spectacol este atât de clar în povestea lui, pentru că ceea ce este important pentru noi nu este să înţelegem lucruri, ci să simţim. Teatrul se ocupă de emoţie, noi nu dezbatem aici evenimente politice. Dacă reuşim să vă emoţionăm, pariul nostru este câştigat!” au fost cuvintele cu care Constantin Ranin a deschis marele moment.
„E un moment istoric pentru teatrul coreean. Este pentru prima dată când actorii noştri coreeni lucrează cu echipe şi cu actori români. E doar un început şi sper ca acest proiect să însemne un pas următor care va să vină. Sperăm ca această producţie să poată fi vizionată în cadrul unor festivaluri de teatru europene, cât şi coreene. Din acest motiv am nevoie de sprijinul dumneavoastră. Sper să vă bucuraţi de spectacol!”, declară Preşedintele Asociaţiei Teatrelor din Coreea de Sud, Prof. univ şi regizor Juengwoo Son.
Text și imagini: Roxana Nicolae