BĂLENI MERITĂ MAI MULT! EMANUEL PALEA CANDIDEAZĂ LA FUNCȚIA DE PRIMAR: „ÎMI DORESC O COMUNĂ DE CARE FIECARE DIN NOI SĂ FIE MÂNDRU!”

Emanuel Palea este candidatul PSD la Primăria Comunei Băleni! Nu a mai făcut politică, este de doar câteva luni membru de partid și specifică faptul că nu este interesat de politică, vrea să administreze comuna sa natală, Băleni unde în ultimii ani s-au strâns foarte multe lucruri de făcut. Vine cu un program organizat pe capitole și proiecte, trasează direcții clare pentru rezolvarea problemelor din zonă și punctează soluțiile în mod direct. 

M-am născut și am crescut în comuna Băleni, loc de care am rămas atașat toată viața, chiar și când cariera m-a purtat prin toată țara. Loc în care am făcut primii pași în carieră, unde mi-am găsit soția și în care vreau să rămân tot restul vieții mele. Banii pe care i-am câștigat am preferat să îi investesc tot aici pentru a readuce la viață un simbol al comunei, Hanul Mare din Băleni. N-am suportat să văd într-o comună așa bogată, plină de oameni muncitori, clădiri abandonate, lăsate în paragină. La început am fost bucuros că am putut să ofer consătenilor mei un loc în care să se relaxeze și de care să se bucure, dar, vorbind cu cei din jur, am constatat că nu e suficient. Prea multe lucruri de bază lipsesc din Băleni. Încă nu avem trotuare decente pe unde să mergem, nu avem canalizare sau apă curentă, nu avem unde să ne aruncăm gunoiul, nu toți dintre noi au acces la gaze sau curent electric, iar cei care au se confruntă cu mari probleme cu tensiunea electrică. Tinerii nu au unde să se strângă într-un parc al lor și stau la orice colț de stradă. Oamenii sunt tratați cu dispreț când trebuie să obțină o adeverință de la primărie. Primăria nu face niciun efort să sprijine producția locală prin a construi infrastructură precum o piață de gros, o linie de procesare a legumelor sau o hală frigorifică. Nu se schițează nicio strategie pe termen lung. Puținele investiții care s-au făcut, s-au făcut la supra și extra preț, de parcă banii vin din cer, nu din taxele și impozitele noastre. Așa că banii nu ajung la prea multe proiecte.

Am realizat că e de datoria mea să aduc experiența pe care am acumulat-o în 28 de ani de administrație publică și studii academice în folosul tuturor din Băleni. Am ales să candidez pentru poziția de primar pentru că nu e nimic mai frumos decât să-mi ascult consătenii și să muncesc pentru ei. Îmi doresc o comună de care fiecare dintre noi să fie mândru.

De ce candidează Emanuel Palea?

„Candidez să fac administrație, nu politică, pentru că asta știu cel mai bine.

Sunt de 2 luni membru de partid și e prima dată când candidez pentru o funcţie politică, fiind prima mea campanie electorală și cred cu tărie că funcția de primar înseamnă administrație, pricepere în gestionarea finanțelor, inițiativă și ambiție.

M-am apucat de muncă de când eram pe băncile facultății și nu m-am oprit vreodată. Am fost agent fiscal, inspector impozite și taxe, am fost cenzor și consultant financiar, am fost șeful administrației finanțelor publice din Comuna Băleni și apoi am devenit director al Autorității Electorale Permanente Sud Muntenia. Pe lângă experiența profesională, am avut și activitate antreprenorială, la început cu o brutărie și acum cu Hanul Mare Băleni. În toți acești ani am învățat că trebuie să ai inițiativă dacă vrei să realizezi ce îți propui.

Știu ce potențial economic are comuna noastră și știu că trebuie pus în valoare. În campania aceasta vreau să discut despre proiecte ambițioase precum fabrică de conserve, centrală care să transforme resturile biodegradabile în biogaz, piață de gros, linie de procesare, hală frigorifică, parc și altele pe care le voi anunța curând pentru că eu cred că merităm mult mai mult. Este strigător la cer că Băleni nu are canalizare, asfalt pe toate stăzile, electricitate stabilă, șanțuri sau trotuare. Este nevoie de un om cu viziune, experiență și studii care să ducă comuna noastră la standarde europene. Este nevoie de o schimbare.”

Proiectele lui Emanuel Palea pentru comuna Băleni

???????? ?? ?????????? ??????̆:

1. Punere în execuție a contractului semnat pentru apă curentă(5 km) și canalizare (10km) și urgentarea extinderii proiectului în toată comuna (32.5 km)

2.Executare lucrări șanțuri din beton turnate în toată localitatea pentru colectarea apei pluviale și reziduurilor rezultate din procesul de spălare a rădăcinoaselor.

3.Urgentarea înființării unei gropi/ rampe de gunoi ecologică

4.Asfaltarea tuturor străzilor din Băleni

5.Piață de gros

6.Calibrare în toată comuna și extindere (zona Țarină și Lunca Mică) rețea electrică și transformatoare

???????? ?????? ??????????? ???????:

1.Punct de sortare a deșeurilor și înființarea unei centrale care să consume deșeuri biodegradabile în vederea producerii de biogaz și îngrășământ rezultat din procesul chimic.

2. Înființare serviciu salubrizare comunală

3. Înființare trotuare (în toată comuna) plantare arbuști ornamentali și scuar verde între DJ și proprietățile cetățenilor

4. Transformare dispensar comunal contruit prin fonduri aprobate de către PSD în spital ambulator urgențe pentru ca cetățenii comunei să beneficieze de gratuități prin decontare cheltuieli de către Casa de Asigurări de Sănătate.

5.Electrificare zonă Lunca Mare și construirea unui gard electric de la Rățoaia la Mărcești pentru protejarea culturilor agricole de mistreți și alte animale sălbatice

6.Consolidarea complexului comercial și transformarea acestuia în clădire pentru Primărie care să satisfacă nevoile actuale ale cetățenilor la mijlocul comunei între satele Băleni Sârbi și Băleni Români.

???????? ????, ??? ???????? ?̦? ??????????:

1.Extindere sistem supraveghere video în toată comuna (de la 44 existente la 250 camere video)

2.Cumpărarea unui autocar care să deservească nevoile cetățenilor până la sfârșitul anului 2020 (turism ecumenic, vizite mănăstiri, obiective turistice, transport echipele de dansuri la diferite evenimente culturale și transport echipe de fotbal)

3.Înființare poliție locală

4.Înființare serviciul public comunitar de evidență a populației pentru eliberarea actelor de identitate

5.Reducere impozite locale

6.Digitalizarea administrației locale

Comuna Băleni are nevoie de proiecte de dezvoltare serioase! Îmi doresc ca în primul mandat să atrag finanțarea europeană iar începând cu 2025 să le văd finalizate. Am 6 proiecte mari, toate le putem face prin fonduri europene. U.E. are ca strategie principală de investiții mediul rural. Se dau enorm de multe fonduri acum prin bugetul de relansare economică după pandemie. La Târgoviște tocmai ce s-au alocat 18 mil euro pentru obiectivul de patrimoniu “Santul si Valul Cetatii Targovistei”! Se poate și în Băleni! Ne trebuie doar un primar potrivit și pus pe treabă.

1.Hală frigorifică și linii de procesare (spălare, calibrare, sortare, ambalare și etichetare) în vederea implementării normelor europene obligatorii HACCP pentru vânzarea produselor agricole. (finanțare prin fonduri europene/ guvernamentale cu termen estimativ 2025)

2.Construirea unui parc insular recreativ care să conțină un amfiteatru în aer liber, lac de agrement cu bărcuțe și hidrobiciclete, piste de bicicliști pe digurile lacului și perimetral în interiorul parcului zonă picnic și zona de joacă pentru copii. Locația va fi al doilea bazin piscicol, actualmente zonă insalubră. (finanțare exclusiv prin finanțare prin fonduri europene fiind un proiect major termen estimativ 2028)

3.Execuția a două fântâni de adâncime foarte mare pentru a furniza apa necesară liniilor de procesare și a lacului de agrement. (Termen estimativ prima fântână 2024 și a doua în 2028)

4.Construirea unei fabrici de conserve administrată de primărie pentru a prelua supraproducția comunei Băleni. (Finanțare exclusiv din fonduri europene termen estimativ 2028)

5.Construire parc de panouri fotovoltaice de 10 hectare în zona islazului comunal în parteneriat public-privat sau finanțat din fonduri europene. Panourile vor acoperi toate cheltuielile de energie electrică ale instituțiilor comunale plus a consumul a minim 3 stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice (termen estimativ 2026-2027)

6.Se vor înființa în perioada 2024-2028 în zona lotului școlar următoarele: Cămin de bătrâni, Afterschool, casă de cultură și bază sportivă (teren minifotbal sintetic, teren tenis zgură, teren multifuncțional și vestiare)

PIAȚA DE GROS

Comuna Băleni are nevoie de o piață de gros, o hală frigorifică și o linie de procesare!

Primăria are datoria să sprijine activitatea locuitorilor comunei și să pună la dispoziție infrastructura necesară. O piață de gros gratuită pentru cetățenii comunei i-ar ajuta mult să vândă produsele agricole pe care le produc. Lungulețu are, Matca are, este timpul nostru.

Hala frigorifică este esențială pentru a avea un loc de depozitare ca legumele să se păstreze în stare proaspătă.

Liniile de procesare sunt necesare pentru spălarea, calibrarea, sortarea, ambalarea și etichetarea produselor la standardele impuse de Uniunea Europeană.

Finanțarea va veni prin fonduri europene sau prin programul PNDL. Hala și zona de procesare vor putea fi folosite la un preț corect de bălenari, cât să acopere salariile angajaților și mentenanța. Primăria nu va face profit.

Comuna Băleni are nevoie de canalizare, dar și de șanțuri.

Canalizarea este concepută pentru a prelua resturile menajere, apele rezultate de la băi și bucătării. Canalizarea nu este concepută pentru a prelua apa de ploaie și apa rezultată în urma activității agricole de spălare a legumelor.

Pentru apa de ploaie și cea folosită în scop agricol este nevoie de o rețea de șanțuri betonate și bine gândite. Luând în considerare topometria comunei, respectiv zonele înalte și zonele mai joase, pentru ca șanțurile să nu se colmateze, ne propunem să efectuăm lucrări de înființare și modernizare de șanțuri cu deversări intermediare.

Deversările urmează să fie:

1. Dinspre zona Gornoveni deversarea vă fi preluată pe partea stângă spre strada Florilor cu deversare în Pârâul Racovița (Viroagă)

2. Apa reziduală rezultate de la intersecția străzii Florilor cu Gornoveni (colț cu adunarea) până la intersecția străzii Stadionului, incluzând străzile Busuiocului și Mărăcinilor, vor fi deversate tot în Pârâul Racovița, lângă fosta secție de tractoare.

3. Apă reziduală rezultată din gospodăriile din zona Nucet vor fi direcționate către strada Speranței cu deversare în Pârâul Racoviță, cu trecere pe strada Stadionului.

4.De la intersecția dintre străzile Nucetului, Gornoveni și 1 Decembrie (fosta Bancă) apa va fi direcționată către șanțurile de volum mai mare de-a lungul Drumului Județean (la școală) cu deversare finală în zona Hanului, În Ialomița.

5.O problemă mare a Comunei, mediatizată la nivel național, scurgerea de la dispensar către școală va fi preluată de către un șanț subteran(strada fiind îngustă) cu scurgere pe strada Pescarilor direct în Pârâul Racovița și astfel nu va mai fi mizerie în zona Liceului unde șanțul este mereu plin cu apă reziduală, evitând o infectare a copiilor.

6.Apa pluvială de pe străzile Grigore Băleanu, Cantacuzino, Țarinei Și Potcovarilor vor fi direcționate către șanțurile de volum mare de pe DJ.

Emanuel Palea vrea să facă canalizare, apă curentă și șanțuri. Toate problemele comunei vor fi luate în considerare și așteptă mesajele dumneavoastră cu sesizări legate de alte străzi unde este nevoie de șanțuri cu scopul de a le adauga în proiectul final pentru că #BăleniMerităMaiMultComuna Băleni merită un parc și amfiteatru în aer liber.

Mulți tineri stau în fiecare seară pe la colț de stradă, în fața magazinelor, se plimbă hai-hui, conduc până la Târgoviște ca să se plimbe într-un parc. Cred cu tărie că trebuie să le oferim un loc al lor. Un loc unde să se întâlnească, unde să se plimbe, unde părinții să-și aducă copiii.

Un amfiteatru în aer liber ne oferă un loc în care să organizăm momente culturale în comună: proiecții de film, spectacole ale trupelor de dansuri, momente de muzică live ținute de consăteni de-ai noștri, un loc potrivit pentru premierea școlară sau evenimente religioase.

O bandă de alergare și pentru bicicletă pe malul lacului ar ajuta mult sănătatea membrilor comunei, pentru că au unde să desfășoare activități fizice.

În viziunea Partidului Social Democrat, Parcul va fi prevăzut cu zonă de închiriere hidrobiciclete și bărculețe, zonă de joacă pentru copii, zonă de mese pentru picnic, zonă cu mici magazine, un brad pentru Crăciun, un tir cu arcul, căsuțe de copii pentru activități recreaționale.

Ne dorim să fim cunoscuți drept „comuna cu chitară” și să vină oameni din împrejurări să ne viziteze. Accesul se va face printr-un pod deasupra zonei agricole. Potențial și locație avem, ne mai trebuie doar inițiativă. #BaleniMeritaMaiMult decât un eleșteu abandonat și plin de șerpi. O comună muncitoare are nevoie de un sistem de gestionare a gunoaielor pe măsură. Până în prezent, primăria nu a adus în fața cetățenilor o soluție pentru a gestiona pericolul biologic pe care îl prezintă „gropile de gunoi” din zona rudari, fosta balastieră, în apropiere de Racoviță și oriunde altundeva unde găsesc loc liber.

Emanuel Palea propune 4 soluții pentru a remedia problema comunei:

1. O groapă de gunoi legală și ecologică

2.Salubrizare proprie a comunei adaptată la nevoile cetățenilor și producția lor individuală. Actualul sistem de salubritate care este funcțional doar sâmbăta nu este suficient pentru nevoile cetățenilor.

3.O centrală care să transforme resturile biodegradabile în biogaz

4.Centru de selectare și reciclare a gunoiului

Fără aceste soluții, bălenarii vor fi nevoiți să își arunce gunoiul în continuare în mod neigienic. Riscul ca unele substanțe periculoase să pătrundă în pânza freatică, să înfecteze apa și să provoace boli periculoase bălenarilor crește, mai ales că actualul primar sapă doar gropi ca să „bage sub preș problema”. După cum puteți vedea, nerealizările comunei Băleni se simt, miros și chinuie comuna Băleni.

 

Domnul primar a oferit o reacție prin care arată că problema gunoaielor îl depășește crunt și că administrația locală actuală s-a resemnat. Vorbește despre decizii luate în 2001 și 2003 și dă dreptate lui Emanuel Palea că operatorul economic nu face față cu nevoile comunei, în sensul că reușește să colecteze doar 40% din gunoiul existent în Băleni, iar 60% este necontrolat. Considerăm că nu este vina bălenarilor că nu au un sistem de salubrizare propriu, ci a administrației.

Nimeni din exterior nu o să vină să ne rezolve problemele comunei Băleni, nu trebuie să ne resemnăm sau să ne dăm bătuți. Trebuie să cerem ce ni se cuvine. Administrația pe care o propune Partidul Social Democrat prin Emanuel Palea o să solicite Consiliul Județean să ne ofere o soluție particulară pentru comuna noastră sau altfel să luptăm și să rezolvăm să avem propriul sistem de salubrizare. Făcând abstracție de la salubrizare, centrala care să producă biogaz + îngrășământ este posibilă pentru că s-a făcut și la Nucet. De asemenea, centrul de selectare și reciclare este încă implementabil pentru că este o soluție ecologică pe care Uniunea Europeană o susține.

Oamenii harnici din Băleni produc și trebuie să aibă soluții pentru depozitarea reziduurilor biodegradabile.Comuna Băleni merită un spital ambulatoriu!

Actualul proiect din Băleni pentru dispensar nu este suficient și nici eficient. Acestă presupune costuri pe care comuna noastră trebuie să le suporte din bugetul local (angajați, echipamente, consumabile). Un dispensar policlinică va avea fonduri limitate de decontare de către CASS iar cetățenii vor trebui să plătească o bună parte din analize/ consultații din banii lor.

Chiar dacă dispensarul va fi dat unui privat pentru a fi transformat în policlinică, orice privat îți dorește profitul. Cetățenii comunei vor avea cheltuieli pentru că CASS nu oferă suficiente decontări către privați.

Clădirea actuală de dispensar, fiind de mari dimensiuni, poate fi tranformată în spital ambulatoriu finanțat de către Ministerul Sănătății. Cetățenii vor fi internați în sistem de o zi, unde vor putea să-și facă analize și consultații gratuite. Cheltuielile celor din Băleni vor fi acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate în proporție de 100% iar cheltuielile spitalului cu personalul, consumabilele și aparatura vor fi acoperite direct din bugetul de stat. Banii economisiți pot fi folosiți pentru reducerea impozitelor locale, așa cum am postat anterior, sau alte investiții.

Emanuel Palea are susținerea directă a parlamentarilor Corneliu Ștefan, Claudia Gilia și Titus Corlățean și a grupului parlamentar PSD pentru a iniția un proiect de lege în Parlamentul României care să creeze noul spital zonal în comuna Băleni.Comuna Băleni merită un spital ambulatoriu!

Actualul proiect din Băleni pentru dispensar nu este suficient și nici eficient. Acestă presupune costuri pe care comuna noastră trebuie să le suporte din bugetul local (angajați, echipamente, consumabile). Un dispensar policlinică va avea fonduri limitate de decontare de către CASS iar cetățenii vor trebui să plătească o bună parte din analize/ consultații din banii lor.

Chiar dacă dispensarul va fi dat unui privat pentru a fi transformat în policlinică, orice privat îți dorește profitul. Cetățenii comunei vor avea cheltuieli pentru că CASS nu oferă suficiente decontări către privați.

Clădirea actuală de dispensar, fiind de mari dimensiuni, poate fi tranformată în spital ambulatoriu finanțat de către Ministerul Sănătății. Cetățenii vor fi internați în sistem de o zi, unde vor putea să-și facă analize și consultații gratuite. Cheltuielile celor din Băleni vor fi acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate în proporție de 100% iar cheltuielile spitalului cu personalul, consumabilele și aparatura vor fi acoperite direct din bugetul de stat. Banii economisiți pot fi folosiți pentru reducerea impozitelor locale, așa cum am postat anterior, sau alte investiții.

Emanuel Palea are susținerea directă a parlamentarilor Corneliu Ștefan, Claudia Gilia și Titus Corlățean și a grupului parlamentar PSD pentru a iniția un proiect de lege în Parlamentul României care să creeze noul spital zonal în comuna Băleni.

CITIȚI PE LARG DESPRE PROIECTELE LUI EMANUEL PALEA PENTRU COMUNA BĂLENI AICI.