CĂLĂTORI ÎN BUCOVINA DE NORD – PALATUL MITROPOLITAN DIN CERNĂUȚI

Autor: Iulia Ghercă

     Palatul Mitropolitan din Cernăuți, pentru români, este Palatul unde s-a votat Unirea, pentru cetățenii de azi ai Ucrainei, este fostul sediu mitropolitan și actual sediu al universității. Pentru vizitatorii de pretutindeni este unul dintre cele mai impresionante ansambluri monumentale UNESCO din lume. Pe cel mai înalt punct al orașului Cernăuți se ridică maiestuoasele clădiri din cărămidă aparentă înconjurate de un parc superb.

Edificiile care îmbină stilul maur cu stilul bizantin și cu elemente ale arhitecturii gotice specifice mănăstirilor bucovinene formează, în acest oraș înzestrat arhitectural, un spațiu al sacrului deosebit de oricare altul.

În anul 1860, pe când la Cernăuți era primar Eudoxiu Hurmuzaki. Ministerul Cultelor de la Viena aproba, în urma unui selecții, propunerea de palat ecleziastic făcută de Josef Hlafka. Avea doar 26 de ani, arhitectul ceh Josef Hlafka, atunci când a conceput proiectul arhitectural care avea să devină Reședința Mitropoliților Bucovinei și Dalmației din Cernăuți. Hlavka beneficiase de o bursă de studiu prin intermediul căreia a făcut călatorii în întreaga Europă, a reușit să cunoască îndeaproape clădirile reprezentative din Germania, Franța, Italia și nu în ultimul rând pe cele din Spania, Palatul Alhambra din Granada fiind una dintre sursele de inspirație evidente.

A cules, așadar, din întreaga Europă elemente arhitectonice pe care le-a reunit în clădirile reședinței mitropolitane din Cernăuți. Special pentru acest proiect a studiat inclusiv manăstirile bucovinene, de unde a împrumutat brâul, dinții de fierăstrau și ancadramentele gotice.

În anul 1864 s-a început construirea ansamblului și a fost finalizat 18 ani mai târziu.  Au lucrat pe acest șantier meșteri din întreg Imperiul, materialele utilizate fiind cele ale locului. S-a înființat special pentru această construcție o fabrică de cărămidă la Cernăuți care a asigurat întreaga cantitate necesară. Ansamblul cuprinde trei corpuri de clădire așezate într-un careu care formează curtea și gradinile din față.

 

În spatele acestor edificii a fost amenajat un parc englezesc cu arbori de diferite soiuri, alei șerpuite și fântâna arteziană lângă care se află bustul marelui arhitect Hlavka. Dintre clădiri, „mănăstirea” este cea cu orologiul, a îndeplinit, într-adevăr funcția de manăstire, adăpostit chiliile călugărilor.

Palatul Mitropolitan este clădirea centrală, cea care adăpostește Sala Sinodală, unde s-a semnat la 28 noiembrie 1918, Actul Unirii Bucovinei cu Regatul României.

Sala a fost refăcută după distrugerile suferite în timpul celui de-al II-lea razboi mondial. În același corp de cladire se află și Sala Roșie sau Sala de Marmură. Printre decorațiile acestei clădiri se zărește și astăzi capul de bour de pe stema Moldovei.


Biserica păstrează, în schimb pictura inițială în culorile albastru și roșu, specifice mănăstirilor bucovinene, deloc întâmplător. Unul dintre cei trei pictori care au lucrat aici a fost nimeni altul decât prietenul lui Ciprian Porumbescu de la Arboroasa, Epaminonda Bucevschi.

Biserica are la rându-i o poveste interesantă în perioada sovietică, atunci când s-a instalat aici o imensă mașină de calcul care ocupa aproape toată biserica. Ulterior, s-a demonstrat că aceasta a fost salvarea bisericii, ea păstrând nealterate catapeteasma și decorațiile.

Astăzi, în biserică își fac practica studenții de la Facultatea de Teologie iar întreg ansamblul este dat spre folosința Universității „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți.

În anul 2011, acest ansamblu a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO iar vizitatori din întreaga lume vin să admire una dintre faimoasele creații ale lui Josef Hlavka. A fost nu doar un mare arhitect dar și un mare filantrop, constituind o fundație care ajuta tinerii să meargă la studii. Dintre clădirile proiectate de Hlafka, cele mai multe pot fi admirate la Viena sau la Praga. Se împlinesc astăzi, 11 martie, 112 ani de la moartea acestui geniu al arhitecturii mondiale.