Domnule Ministru,
La momentul investirii Guvernului României, ați depus jurământul de credință că veți respecta Constituția și legile țării. Dar cum să respectați legislația, dacă nici nu o cunoașteți sau nu recunoașteți că Executivul are menirea să o aplice, inclusiv dumneavoastră din poziția de Ministru al Sănătății?
Bănuim că aveți un Departament Juridic la Ministerul Sănătății de unde trebuia să fiți informat și să nu ieșiți la Conferința de presă de la Craiova din data de 04.03.2025, dezinformând presa. Nimic din ce ați expus despre plata orelor de gardă nu se poate susține cu excepția că se face conform salariilor din 2018 din cauza Legislației Muncii. De altfel, nici nu au fost crescute salariile medicilor de 3 ori, chiar salariile asistenților medicali cu licență sunt peste salariul medicului din 2018 cu care se calculează plata orelor de gardă efectuate în baza Contractelor Individuale de Muncă (CIM) cu Timp Parțial, încheiate pentru asigurarea continuității asistenței medicale. Acestea sunt Contracte Individuale de Muncă încheiate benevol, nimeni nu poate obliga și impune medicului încheierea acestui tip de contract.
Măsurile luate în anii 2023 şi 2024 nicicum nu au adus mari beneficii medicilor, ci doar asistenților medicali, care au obținut creşteri salariale de 40%, față de creşterea de circa 13% acordată medicilor specialişti şi/sau primari.
În sistemul bugetar salarizarea este reglementată de Legea Cadru 153/2007 care prevede ca principiu nediscriminarea, tratament egal cu privire la personalul care prestează aceeaşi activitate. De aceea nu putem accepta ca ora de gardă efectuată în cadrul normei de bază să fie plătită cu salariul de bază actual, iar orele de gardă efectuate în baza Contractelor Individuale de Muncă cu Timp Parțial să fie salarizate la 40% față de orele de gardă din norma de lucru.
Aplicarea etapizată a Legii Cadru nr. 153/2017 prin art 38, pct. h, prevede plata orelor de gardă conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018 începând din luna martie 2018 până la 31 decembrie 2018. Noi am înțeles atunci că acest punct a fost introdus din motive bugetare. Anterior pe perioada octombrie 2016 martie 2018, plata acestor ore de gardă a fost la aceeaşi valoare. Totuşi limitarea prevăzută de lege pe o perioadă de 9 luni s-a prelungit pe o perioadă de 7 ani, deşi măsurile fiscale bugetare stabilite prin OUG nr. 114/2018 art. 34 (2), au stabilit menținerea la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018 a sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare nefiind inclusă aici şi plata pentru activitatea în linia de gardă. Cu toate acestea medicii au fost platiți la fel ca în ianuarie 2018 în cei 7 ani găsindu-se un „artificiu” de a include aceste drepturi salariale la „alte elemente ale sistemului de salarizare”.
Precizăm că Legea Cadru nr. 153/2017 nu prevede asemenea drepturi în sectorul de sănătate, nici în Contractele Individuale de Muncă încheiate cu Timp Parţial, nu este asemenea drept prevăzut însă e prevăzut salariul de bază care trebuie acordat conform Legii salarizării în vigoare. Anexa II, cap II, art 3 al acestei legi prevede că: „personalul sanitar cu pregătire superioară care efectuează gărzi pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului de lucru de la funcția de bază se salarizează cu tariful orar aferent salariului de bază”.
Legea nr. 53/2024 actualizată Codul Muncii la art. 106 (3) precizează în cadrul Contractului Individual de Muncă cu Timp Parțial:
„salariatul se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă în condițiile legii”
Medicii se “bucură” de încălcarea acestui drept fundamental.
Funcția dumneavoastră executivă de Ministru al Sănătății în Guvernul României presupune să aplicați prevederile legilor acestei täri. Aşteptăm să rezolvați această problemă până la plata drepturilor salariale cuvenite pentru luna martie 2025. Nu vă impunem să rămâneți în funcție, Ministerul Sănătății nu este Spital de Urgență dar, aşteptăm demisia dvs. dacă nu aveți un rezultat favorabil.
Vă atenționăm că niciun medic nu poate fi obligat să continue această activitate profesională în linie de gardă cu acordarea plății la nivelul actual şi noi, medicii, putem ieşi din această situație umilitoare prin demisii şi atunci veți putea să oferiți aceste ore de gardă şi să apelați la alți medici din state membre sau nemembre ale Uniunii Europene.
Preşedinte Dr. Denis Päduraru,
Vicepreşedinte Dr. Zagyva Piroska