CAMPANIA « ÎMPREUNĂ CU ASISTENȚII MEDICALI ȘI MOAȘELE»

Prin prevenţie sănătate pentru toţi! 7 aprilie 2020

În luna aprilie Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania de informare Împreună cu asistenții medicali și moașele! Prin prevenţie sănătate pentru toţi!, campanie ocazionată de celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie, care aduce în atenția publică rolul esențial al asistenților medicali și moașelor în furnizarea îngrijirilor de sănătate preventive.

În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950 și abordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală. În 2020, Anul Internațional al Asistenților și Moașelor, Ziua Mondială a Sănătății evidențiază rolul vital al asistenților medicali și moașelor în sistemul de îngrijire a sănătății din întreaga lume și subliniază necesitatea consolidării profesiei de asistent medical și moașă. Se estimează că 7, 3 milioane de asistenții medicali și moașe sunt în Regiunea Europeană OMS. Acest număr nu este adecvat pentru a răspunde nevoilor curente și viitoare proiectate. În România numărul de medici și asistenţi medicali este relativ scăzut comparativ cu mediile UE: 6,4 asistenţi medicali per 1 000 de locuitori vs. 8,4 în UE. In România în perioada 2009-2018: numărul personalului sanitar mediu a înregistrat o scădere între 2009 și 2014, însă din 2015 numărul personalului sanitar mediu a crescut, în 2018 fiind cu 12% mai mare decât în 2009.

Grupurile țintă ale campaniei sunt: populația generală și asistenții medicali și moașele.

Obiectivul campaniei este creșterea nivelului de informare al:

  • populației generale despre rolul asistenților medicali și al moașelor în comunitate și unitățile sanitare în furnizarea îngrijirilor de sănătate preventive și

  • asistenților medicali și al moașelor despre activitățile de furnizare a îngrijirilor de sănătate preventive și a instrumentele disponibile pentru acordarea acestora.

DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,

DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program PN V,

Dr. Aquilina Mesina