CARTEL ALFA FELICITĂ CEFERIȘTII CARE AU FĂCUT GREVĂ

Acțiunile în forță funcționează

Avem nevoie de greve, proteste și acțiuni de stradă!

Comunicare publică / 21 Decembrie 2021

CNS Cartel ALFA felicită curajul colegilor CFRiști de-a întrerupe lucrul și de-a protesta pentru condiții mai bune de muncă, cât și pentru o salarizare adecvată. Colegii noștri de la FS Mecanici de Locomotivă au fost alături de lucrătorii care au întrerupt astăzi munca, iar pe această cale le mulțumim pentru efortul depus și curajul de care au dat dovadă.

În ultimii ani acțiunile spontane, grevele, protestele și mișcările sindicale au fost demonizate de către opozanți ca fiind inutile, împotrivindu-se progresului. Aceștia ne vorbeau de progres, doar că era limitat oamenilor capitalului, celor care se puteau îmbogăți de pe urma reducerii la tăcere a oamenilor muncii. Întotdeauna puterea exercitată de lucrator a fost un element de teamă pentru angajator, iar în nerepetate rânduri s-a încercat reducerea la tăcere a acestora.

Legislaţia actuală din România limitează dreptul constituţional la asociere în sindicate, iar odată asociaţi, lucrătorii sindicalizaţi întâmpină nu doar ostilitatea angajatorilor, ci şi numeroase obstacole introduse de legea Boc Băsescu, piedici legale care îngreunează sau chiar fac imposibilă negocierea colectivă. De un deceniu, relaţiile industriale sunt disfuncţionale în România, cele două părţi din relaţia de muncă se află în dezechilibru de putere, iar dialogul social nu poate conduce la soluţii de tip câştig-câştig.

Este o situaţie de câştig pentru patroni şi capital, şi piederi acumulate pentru lucrători. Dacă instrumentele pentru imbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor (în special negocierile colective) sunt blocate, nu înseamnă că nemulţumirea lucrătorilor nu se acumulează. Am avertizat în repetate rânduri că blocarea mecanismelor de reprezentare va conduce la creşterea frecvenţei protestelor spontane, uneori imprevizibile şi cu consecinţe greu de estimat.

Ni s-a spus de-a rândul anilor că nu trebuie să protestăm, că nu trebuie să ieșim în stradă, că nu este nevoie de greve, de manifestații și că protestele spontane nu ar trebui să existe într-un stat democratic. Directorul companiei CFR ne-a arătat încă o dată că o astfel de gândire este dominantă, când prima reacție a acestuia a fost de-a anunța că va face o plângere penală împotriva lucrătorilor.

Este revoltător să vedem cum acțiunea de protest a lucrătorilor care-și doresc condiții mai bune de trai și doresc ca infrastructura feroviară să fie îmbunătățită, este demonizată. Când aceștia se plângeau de lipsa de dialog social, de neglijența conducerii, dar și pe atacurile din partea politicului (Guvernul Cîțu a atacat în nenumărate rânduri sindicatele și acțiunile de stradă din 2021), oamenii din fruntea companiilor nu spuneau nimic. Pe foaie îndeplineau toate atribuțiile, invitau sindicatele la dialog, de cele mai multe ori comunicându-le decizii deja adoptate, spuneau câteva vorbe, iar mai apoi îi lăsau pe aceștia cu ochii în soare.

Acesta a fost 2021 pentru noi, un an în care inegalitățile sociale s-au agravat și în care vocea lucrătorului a fost redusă la tăcere pe cât de mult posibil de organele de conducere și de politicieni. Când dialogul nu-și mai are locul, când vedem că nu se mai poate comunica și că nu suntem ascultați, acțiunile spontane, grevele, boicotul, blocarea lucrului sau protestele de stradă sunt mecanismele pe care trebuie să le folosim.

Faptul că oamenii capitalului se tem de acțiunile noastre ne arată puterea colectivă de care dăm dovadă. După aproape 10 ore de grevă spontană la CFR, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le-a promis o creștere salarială care să țină cont de creșterea indicelui de consum. Această creștere reprezintă o victorie nu doar pentru lucrătorii de la CFR, dar și pentru fiecare om al muncii care cu această ocazie poate realiza că puterea pe care o are – de-a înceta munca, de-a manifesta, de-a boicota, de-a ieși la grevă –  manifestată colectiv. este cea care sperie orice angajator.

În ultimii ani, am fost ascultați din ce în ce mai puțin, iar nerăbdarea a ajuns și ea la cote maxime. Îi felicităm încă o dată pe colegii greviști de la CFR și îi încurajăm pe toți cei care protestează în această perioadă – polițiști, mineri angajați ai INS-ului, lucrători în domeniul educației sau al sănătăţii – să nu se teamă de acțiuni în forță. Când dialogul este absent, când vocile nu ne sunt ascultate, manifestațiile în forță sunt singura armă pe care o putem folosi pentru a ne arăta puterea.

Ei vor să ne dezbine, dar dacă acţionăm împreună, nu o vor putea face!