CAZ DE RELE TRATAMENTE APLICATE ANIMALELOR ÎN COMUNA MOROENI!

O dâmbovițeancă s-a implicat în salvarea unor căței ținuți în condiții mizere, în comuna Moroeni. O sesizare transmisă redacției Columna TV explică pas cu pas demersurle făcute pentru salvarea unor căței.

Animalele au fost găsite pe drumul dinspre satul Glod si Sanatoriul TBC de la Moroeni (coordonate geografice: 45°14’23.0″N 25°26’04.6″E). Inițial a fost doar un câine, legat foarte strâns și cu un lanț scurt, în condiții precare. Ulterior, la a doua sesizare, primul câine era în aceeași stare, iar un al doilea era într-o stare mai deteriorată, fiind legat cu un lanț scurt, care parea ca îi intrase în carne.
Cronologia faptelor:
– pe data de 7.05.2024 am trimis prima sesizare, pe mail, însoțită de o poză de la fața locului, adresată Poliției Animalelor Dâmbovița.
–  în aceeasi zi, am fost contactată telefonic și mi s-a transmis faptul că vor face verificări și vor reveni cu un răspuns la sesizare.
– pe data de 10.05.2024 am fost din nou contactată telefonic și mi s-a comunicat că Poliția Locală a fost pe teren, au identificat proprietarul terenului (care a confirmat ca este câinele lui, deși nu are microcip) și a fost consiliat/avertizat să îi creeze condiții decente de trai.
– pe data de 23.05.2024 am primit răspuns oficial, pe mail, conform căruia nu s-au sesizat aspecte de natură penală și că proprietarul a fost consiliat în vederea aplicării legii. Din cele relatate ulterior, nu a fost verificată punerea în aplicare a avertismentului.
– pe data de 4.06.2024 am revenit în zonă și am găsit nu unul, ci trei câini pe acel teren. Doi dintre ei legați, al treilea un pui lăsat liber.
– am contactat telefonic Politia Animalelor Dambovita, de la fata locului, comunicandu-le ca, desi trecuse o luna, situatia cainelui pentru care am facut prima sesizare nu s-a imbunatatit, iar ca cel de-al doilea caine legat este intr-o stare foarte proasta, intrucat avea rani la gat din cauza lantului cu care era legat si roiau mustele in jurul lui.
– mi s-a cerut sa fac o filmare cu telefonul care sa aiba minim 1 minut (in attach) si sa o trimit pe whatsapp, pentru a se vedea exact care este situatia. 
– dupa primirea filmarii, domnul de la Politia Animalelor mi-a spus ca va merge joi, 6.04.2024, sa verifice situatia in teren.
– joi, 6.04.2024, am fost contactata telefonic si mi s-a spus ca doi caini (cel alb legat si puiul) au fost luati de cei care detin terenul si dusi in curte, unde copii se joaca cu ei, iar pentru cel cu rani la gat a fost dat un termen de solutionare de cateva zile, spunandu-mi-se ca oamenii sunt amarati. Am mentionat ca nu consider ca o amenda ar rezolva lucrurile, dimpotriva, singurul scop fiind ca animalele sa fie in siguranta si ingrijite. 
-ulterior, am primit pe whatsapp o poza cu locul in care fusese legat cainele alb, cu scopul de a vedea ca nu mai este acolo.
– dupa aceasta discutie telefonica am stabilit cu sotul meu sa luam zgarzi pentru caini, sa ducem mancare si ce ar mai fi fost nevoie. Dupa ce am dat un mesaj pe whatsapp catre Politia Animalelor Dambovita pentru a anunta intentiile noastre si pentru a cere sfatul si sprijinul, nu ni s-a mai raspuns la apeluri si nici nu s-a revenit cu un telefon.
– ingrijorati de situatia cainelui ramas acolo, am mers vineri, 7.06.2024, din nou in zona pentru a stabili cu un veterinar sa il vada si sa vedem ce e de facut in continuare. Ajunsi la fata locului, am constatat ca animalul nu mai era acolo, asadar nu stim ce s-a intamplat cu el. In schimb, am gasit din nou acolo puiul de caine, infometat si insetat, despre care ni se comunicase ca a fost luat odata cu cel alb.
Scopul acestui mail este sa imi exprim ingrijorarea si sa solicit o solutie concreta pentru animalele care doar au fost mutate dintr-un loc in altul, desi obiectivul era sa fie evaluate si sa li se asigure conditii decente de trai.  
Haideti sa ne unim fortele astfel incat sa rezolvam pana la capat situatia, este o suferinta care poate fi oprita. Am subliniat de mai multe ori, si in discutiile telefonice si in scris, ca suntem dispusi sa suportam anumite costuri, daca situatia o va impune. Am contactat diverse asociatii si medici veterinari inclusiv din Targoviste si Sinaia (fiind cele mai apropiate orase) pentru gasirea unei solutii, am fost sfatuita sa apelez cu incredere la Politia Animalelor, dar sunt ingrijorata si dezamagita pentru ca a trecut mai bine de o luna de la prima sesizare si lucrurile s-au rezolvat doar pe hartie.
Sunt multe situatii in care nu se stie despre cazuri de neglijenta si maltratare a animalelor, sunt cazuri in care se intervine prea tarziu. Cred ca acest caz ar putea avea un final fericit, daca se intervine ferm si cu toate resursele disponibile.”
Fotografie transmisă de autorul sesizării.
Sesizarea astfel primită pe adresa redacției Columna TV a fost înaintată către Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița, care ne-a transmis următorul punct de vedere:

Având în vedere solicitarea dumneavoastră referitoare la situația unor animale din localitatea Glod, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița este abilitat să comunice următoarele:

În urma sesizărilor efectuate la sfârșitul lunii mai a.c., precum și în cursul lunii iunie, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au identificat proprietarul exemplarelor canine.

Acestea au fost mutate de pe terenul din localitatea Glod, la domiciliul proprietarului, unde, din verificările efectuate, a rezultat că acestea se aflau în stare bună de sănătate, beneficiază de hrană și apă.

De asemenea, s-a stabilit că animalele nu sunt identificate prin microcipare, deținătorul acestora fiind sancționat contravențional.”