Un articol publicat de BBC WORLD atrage atenția asupra modului în care sunt prezentate evenimentele din Ucraina la televiziunile rusești. Astfel de informații au fost publicate și de presa din România, după ce jurnalistul Vitalie Cojocari a relatat pe larg un jurnal de știri difuzat de principalul program de știri din Rusia, „Vremea”, în data de 26 februarie.
Iată ce scrie BBC WORLD TV:
-Niciodată nu a existat o ilustrare mai bună a realității alternative prezentate de presa de stat rusă decât marți la ora 17:00 GMT. În timp ce BBC World TV și-a deschis buletinul cu informații despre un atac rusesc asupra unui turn de televiziune din capitala Kiev, televiziunea rusă a anunțat că Ucraina este responsabilă pentru grevele asupra propriilor orașe.
-Deci, ce văd telespectatorii ruși despre război? Ce mesaje aud ei prin unde? Mai jos este un instantaneu a ceea ce rușii obișnuiți ar fi reținut, marți, 1 martie, în timp ce treceau prin canalele de televiziune cheie ale țării, care sunt controlate de Kremlin și de aliații săi corporativi.
-Buletinul de știri sugerează că rapoartele despre forțele ucrainene care distrug echipamentul militar rusesc sunt false, menite să „induce în eroare telespectatorii fără experiență”.
-„Pe internet continuă să circule filmări care nu pot fi descrise ca fiind altceva decât false”, explică prezentatorul, în timp ce spectatorului i se arată fotografii cu ceea ce este descris drept „manipulări virtuale nesofisticate”.
-Evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război. În schimb, ofensiva este descrisă ca o operațiune de demilitarizare care vizează infrastructura militară sau o „operație [militară] specială de apărare a republicilor populare”.
-În televiziunea controlată de stat, prezentatorii și corespondenții folosesc un limbaj și imagini emoționante pentru a face „paralele istorice” între „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina și lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.
-„Tacticile naționaliștilor care folosesc copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de pe canalul soră al lui Rossiya 1, Rossiya 24.
-„Se comportă ca niște fasciști, în chiar sensul acestui cuvânt: neonaziștii își pun hardware-ul nu doar lângă case de locuințe, ci acolo unde copiii se adăpostesc în subsoluri”, adaugă corespondentul într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.
-În timp ce mass-media din Occident s-a întrebat dacă asaltul lui Putin s-a chinuit să facă progrese rapide, televiziunea rusă prezintă operațiunile rusești ca fiind foarte reușite. Actualizările regulate oferă un număr de hardware și armament ucrainean distruse. Peste 1.100 de infrastructuri militare ucrainene au fost dezactivate și sute de piese hardware au fost distruse, spun știrile de dimineață. Nu se menționează nicio victimă rusă.
-Buletinele de știri de dimineață rusești abia recunosc ofensivele armatei sale în alte părți ale Ucrainei. Corespondenții televiziunii de stat nu raportează pe teren din locuri precum Kiev și Harkov, cele două orașe mari care au fost bombardate de casele oamenilor. În schimb, sunt încorporați cu trupe în Donbas.
-Dar până la ediția de după-amiază a știrilor, NTV menționează în sfârșit evenimentul de știri care a dominat ore de acoperire la BBC până în această etapă – bombardarea orașului Harkov.
Cu toate acestea, dezminte orice informație conform căreia forțele ruse sunt responsabile, numindu-le „false”.
CITIȚI ÎNTREG ARTICOLUL AICI!