Generația Z se remarcă în cea mai mare parte pentru modul digital de a trăi și a comunica. Este o generație performantă nascută după 1990 care citește cărți digitale și face cumpărături online. Cei mai mulți dintre tinerii de astăzi nu știu cum e să comunici prin scrisori sau prin telefonul cu fir. Rămâne un subiect tabu faptul că mulți tineri nu ar fi deschis alte cărți fizice în afara manualelor scolare sau auto…
Vorbim despre un tânăr ce face parte din generați Z. Născut în 1999, dâmbovițeanul Claudiu Dumitrache activeazâ în lumea muzicii având calități recunoscute și premiate atât în România, cât și în străinătate. În prezentul articol, titlul ne spune că urmează un “dar” remarcant care face subiectul un model pentru această generație…

Claudiu se deosebește prin faptul că la 19 ani și-a publicat primul volum de poezii. Fapt ce nu îl mai întâlnim deloc atât de des în ziua de azi la generația tânără. Cei mai mulți sunt experți în tehnologie, viitori antreprenori sau vloggeri de succes.
După realizarea volumului de poezii Boemia unui mort lansat în 2018 la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, tănărul artist a atras atenția criticilor literari, scriitorilor și mai multor personalități culturale. Presa l-a asemănat pe autorul debutant Claudiu Dumitrache cu scriitorul francez Arthur Rimbaud și i s-a readus eticheta de copil prodigy pe care o mai primise la începutul carierei muzicale, atunci când se lansa cu numele de Dumy Klaw și își lansa și primul single Lumea mea.

La un an după prima carte publicată, Claudiu a demonstrat curajul de realiza un act îndrezneț, insipirat și demn de Cartea Recordurilor… A publicat propria biografie ce l-a omologat pe artist ca fiind “cel mai tânăr autor de autobiografie din România”. Cartea Recordurilor din România l-a certificat și i-a recunoscut meritul pentru care Președintele Academiei Române l-a numit simbol pentru viitorul creației intelectuale. Academicianul Ioan-Aurel Pop a afirmat acest lucru printr-un laudațio adus tânărului considerat o revelație pe rețelele de socializare și în presă:
“Să-ți publici cartea biografică la doua decenii de viață este pentru mine un semn de mare speranță.
Claudiu Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale care nu trebuie sa moară niciodată, oricât de digitalizați am deveni. Iar faptul că îmbină literatura cu muzica, e un semn foarte bun pentru muze, care ne vin de la vechii greci. Omul este o ființă capabilă de creație intelectuală, singura, de altminteri, iar Claudiu ilustrează acest lucru. “

În cartea sa biografică se pot găsi recenzii despre creațiile sale și muzica sa, acestea fiind făcute de actorul american Michael Airington, supranumitul ambasador al blues-ului Eb Davis, Michaela Rose din legendara trupă Arabesque, Dida Drăgan, Raoul, Romanița Iovan, Rodica-Elena Lupu, filolog-antropologul Ștefan-Lucian Mureșanu, istoricul Valentina Vasile, soprana Diana Pap sau Dragoș Popa.
Cariera lui muzicală i-a adus până în prezent peste 400 de spectacole având turnee alături de Trupa Artistică Anton Pann București, alături de impresarii Florin Apostol și Radu Groza, Rareș Borlea (Raoul) sau Florența Marin. Performanțele sale au fost premiate cu multe premii de excelență și cu premiul special Music Awards Tv.
Celebrități ca Mirabela Dauer, Michael James Down, Voicu Enăchescu, Jakob Petren (soțul lui Jenny de la Ace of Base) sau afacerista americană Cheryl Schuman i-au adus lui Claudiu laude sau chiar i-au pus muzica pe repeat.
A cântat în deschiderea trupei Alphaville la Iași în fața a 15.000 de spectatori, în deschiderea lui Faydee, Ștefan Bănică și a mai multor artiști înternaționali sau naționali.
Încă din copilărie, Claudiu a desfășurat campanii împotriva bullying-ului în scoli, a organizat spectacole de caritate și a promovat egalitatea, cântănd și pentru persoanele cu dizabilități alături de Ileana Șipoteanu sau alaturi de colegii săi din tânăra generație precum Robert Reamzy sau Maya Pop.

„Sper să motivez și să inspir tinerilor din generația mea – pasiunea pentru literatură și muzică, astfel reconsiderând valorile și curățând ceea ce am acumulat voluntar sau involuntar în cultura românească nefiind benefic pentru viitorul nostru ca popor cu identitate, istorie, potențial și valori înstărite lăsate de părinții noștri ca dar și ca triumf .”, a declarat Claudiu pentru o revistă literară.
Tânărul creator și călător deja pe 3 continente, lucreaza la un proiect literar alături de scriitori precum Liviu Antonesei sau Ștefan Lucian Mureșanu. Proiectul se numește Regal Literar și presupune publicarea de antologii ale operelor literare contemporane.
“Autori de toate vârstele sunt incluși în aceste antologii ale creațiilor literare contemporane la care noi am visat să existe și să se promoveze neîncetat publicului român a cărui fundație este construită din valorile ce vor triumfa etern: dragostea, arta, adevărul și bunătatea necondiționată.”, a menționat Claudiu în comunicatul oficial de pe booknation.ro

Pe plan muzical, pregătește o melodie sensibilă și motivațională ce se va lansa în interpretarea mai multor artiștii români, fiind conceptul și versiunea în limba română pentru Send it on – Disney’s Friends For Change.
Claudiu a mai acumulat premii precum cea mai bună voce masculină sau tehnică și expresivitate vocală de excepție. A primit trofee de la Puterea Tinerilor din Europa, Festivalul Batca sau Iedera, un colț de rai.
Un palmares considerabil al cărui colecționar continuă să căștige premii, distincții, trofee și mai nou, recorduri.
De asemenea, Claudiu a mai strecurat printre premiile sale și câteva certificate de absolvire pentru: Dezvoltare personală și relații interumane; Jurnalism și comunicare media sau Competențe cheie comune mai multor ocupații.
Claudiu mărturisește că mezzosoprana Gabry Fortuna l-a ajutat în ale tehnicii vocale, iar Ozana Barabancea l-a învățat să respire, acum fiind elev pentru canto clasic la Scoala Populară de Arte Octav Enigărescu din Târgoviște. Urmează să studieze tehnica vocală completă în privat și continuă să cânte, sa scrie, să joace teatru și să compună, artistul ieșind din tiparele pe care le-am mai văzut sau de care am mai auzit.
„Condiția artistului în România este, în general, una de compromis. Știm cu toții că ARTA, FRUMOSUL, sunt niște concepte ai căror slujitori nu-și primesc – de cele mai multe ori – recunoașterile pe care le merită, iar aceștia aleg să plece în afara granițelor țării. Există însă și artiști de valoare care se formează aici și care rămân aici încercând să construiască atât pentru ei cât și pentru ceilalți – un viitor: luminos, plin de speranță… Pe Claudiu Dumitrache l-am întâlnit pentru prima dată la Biblioteca Metropolitană „Ion Creangă” din București. Era un copil, dar cu o voce uluitor de clară, de lucrată, exersată. Surpriză era că – deși foarte talentat acest copil era și este, a rămas, de o modestie simplă, cuceritoare.
Pentru mine, cea care scriu aceste rânduri, e un privilegiu ca am întâlnit o personalitate în muzică în formare la acea data, totuși atât de bine definită înca de atunci.
A fost o revelație; rămâne”. Dana Staicu-Pănoiu în Boemia unui mort – cuvânt înainte.