CNS CARTEL ALFA: GUVERNUL POATE OPRI DISTRUGEREA COMBINATULUI DE OȚELURI SPECIALE TÂRGOVIȘTE

Administratorii COS Târgoviște au anunțat întreruperea activității combinatului pe perioada nedeterminată și concedierea celor 1200 de salariați. Statul poate opri distrugerea acestei unități industriale prin convertirea creanțelor în acțiuni.

CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să îşi convertească creanța pe care o are la COS Târgoviște – de cca. 10 milioane de euro, în acțiuni la COS Târgoviște. Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legi insolvenței, printr-o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgoviște să fie declarată ca fiind o societate care desfășoară o activitate strategică în metalurgie pentru România și un Ordin al ministrului de finanțe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanței statului în acțiuni.

Aceste propuneri noi le-am făcut de mult timp în adrese oficiale și discuții cu reprezentanții autorităților publice, membrii noștri susținându-le inclusiv prin acțiuni de stradă în ultimii ani, odată cu semnalele distrugerii a unor unități de producție și dispariția unor utileje, care aratau în mod clar intențiile speculative ale așa-zișilor investitori.

In contextul pandemiei actuale – când a devenit clară necesitatea ca statul să aibă sub control unități economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel puțin în acest caz, distrugerea obiectivelor industriale românești. Șansele de recuperare a celor 10 mil. de euro de către creditorul statul roman, prin Ministerul Finanțelor, sunt oricum destul de scăzute, ceea ce face ca această soluție, salvatoare pentru combinat și locurile de muncă, este de fapt singura de bun simț în aceste împrejurări.“ a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA.