COMUNICAT DIN PARTEA PNL: PESTE 14 MILIOANE DE ROMÂNI VOR BENEFICIA DE MĂSURI CONCRETE LUATE DE GUVERNUL CÂȚU PENTRU A AJUTA ROMÂNII SĂ FACĂ FAȚĂ CREȘTERII PREȚURILOR LA ENERGIE

Comunicat de presă

Peste 15 milioane de români vor beneficia, în această iarnă, de măsurile concrete pe care Guvernul PNL, condus de Florin Cîțu, le-a luat pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie. Sunt soluțiile pe care oamenii le așteptau, în contextul creșterilor mondiale de prețuri la energie electrică și gaze naturale.

Executivul a pregătit proiectul de lege care săptămâna viitoare va merge în Parlament, prin care sunt adoptate trei tipuri de soluții, urmând ca toate să fie implementate:

    1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul crește peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
    1. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.
    1. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022.

Pe lângă clienții casnici, de sprijin vor beneficia și IMM-urile:

Aplicarea unei cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții finali.

În cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei;

În cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.

La acestea, se adaugă Legea Consumatorului Vulnerabil, prin care – pentru persoanele cu venituri mici, se acordă ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece și supliment pentru energie, pe toată perioada anului.

În zgomotul de fond creat de adversarii noștri politici, care încearcă să capitalizeze electoral pe seama dramei și a dificultăților financiare ale românilor, PNL este singurul partid din România care demonstrează prin fapte că are soluții serioase și responsabile la nevoile populației.

Departamentul de Comunicare al PNL Dâmbovița