CONCURSUL DE INTERPRETARE W. A. MOZART

Concursul de interpretare W. A. Mozart s-a adresat la început numai elevilor care studiau pianul și vioara din școlile și liceele de muzică. Începând cu anul 2022 concursul se desfășoară pe 7 secțiuni: canto, corzi, corzi grave, instrumente de suflat din lemn, instrumente de suflat din alamă și percuție, pian și muzică de cameră. Totodată, concursul și-a lărgit aria de adresabilitate: pot participa elevi nu numai de la școlile de specialitate, ci și cei cuprinși în orice formă de învăţământ artistic muzical din țară (Clubul Copiilor, Școala Populară de Artă, învăţământ privat, etc.). De asemenea, regulamentul de participare, în ceea ce privește repertoriul de concurs, include, începând din 2019, pe lângă lucrări de Mozart și lucrări ale altor compozitori clasici, fiind admise și transcripții pentru unele instrumente. Concursul oferă o diversitate repertorială în care elevii să se regăsească mai ușor, dar, W. A. Mozart rămâne compozitorul de referință: concurenții care doresc să acceadă la Trofeul concursului vor interpreta, obligatoriu, o lucrare a acestui compozitor.
Ultima ediție a Concursului s-a desfășurat în cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște pentru secțiile corzi, instrumente de suflat din lemn, instrumente de suflat din alamă și instrumente de percuție, muzică de cameră și pian, iar pentru secțiunile corzi grave și canto am beneficiat de sprijinul Departamentului Muzică din cadrul Facultății de Științe și Arte a Universității „Valahia” din Târgoviște.
Juriile au fost alcătuite din personalități ale școlii interpretative românești. Sute de elevi din țară (și, la câteva ediții, și din străinătate) au evoluat pe scena de concurs de la Târgoviște.
Între instituțiile care sprijină acest constant concurs se numără: Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Complexul Muzeal Național “Curtea Domneasca” Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Teatrul Municipal “Tony Bulandra” Târgoviște, Universitatea “Valahia” (Facultatea de Științe și Arte, Departamentul “Arte”), Rotary Club Târgoviște, Asociația de Părinți „Bălașa Doamna” Târgoviște, cotidianul online „Dâmbovițeanul”, postul de televiziune “Columna TV”. De asemenea, concursul a fost mediatizat și la postul național de radio, România Muzical.
A devenit o tradiție ca laureații ediției precedente să susțină un micro-recital în deschiderea festivității de premiere.
Ultima ediția a însemnat participarea a 122 de elevi, împreună cu profesorii lor, ceea ce ne îndreptățește să estimăm un număr cel puțin egal de participanți și pentru această ediție a concursului.
Menționăm că în acest an concursul este înscris în Calendarul activităților regionale și interjudețene, la poziția 710, aprobat prin OME 3612/31.01.2023.
Echipa