Consultații și tratament stomatologic gratuite pentru 120 de copii din Românești, jud. Dâmbovița

Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO) a adus un cabinet stomatologic mobil în localitatea Românești, județul Dâmbovița, pentru a evalua starea de sănătate și a identifica nevoile de tratament stomatologic ale copiilor din ciclul preșcolar și primar. Serviciul este oferit în cadrul proiectului Fii parte din comunitate! – Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești, finanțat din Fondurile Norvegiene și SEE.

O mare parte dintre copiii beneficiari ai proiectului Fii parte din comunitate!” au probleme dentare vizibile, iar cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată la stomatolog. Lipsa informațiilor despre importanța igienei orale, dar și lipsa pastei și a periuței de dinți din trusa de igienă personală, duc la afecțiuni dentare grave. Prin intermediul serviciilor de caravană stomatologică am oferit consultații și intervenții gratuite pentru 120 de copii din localitatea Românești, dar și informații despre îngrijirea danturii, lista cabinetelor din județul Dâmbovița care oferă consultații gratuite, a declarat Melania Coman, Manager Proiect.

Campania de informare, ce cuprinde servicii de medicină stomatologică este derulată cu implicarea Zânei Merciluță, un cabinet stomatologic mobil, dotat cu echipament medical necesar pentru tratarea afecțiunilor dentare ale copiilor și adulților. Pachetul de servicii stomatologice oferit copiilor constă într-o sesiune interactivă despre educația orală, care include informații despre tehnica periajului corect, timpul alocat pentru spălarea dinților și frecvența curățării dințișorilor, urmate de examinarea danturii, periaj profesional, curățarea și tratarea cariilor, plombarea fisurilor și aplicarea de Flour pentru întărirea smalțului.

Vizitele caravanei stomatologice și ale Zânei Merciluță și ajutoarelor sale au fost facilitate de colaboratorii proiectului Fii parte din comunitate! – școala și grădinițele arondate, dar și de personalul acestora: educatoare, facilitatoarele programelor educaționale din cadrul proiectului și personalul administrativ al școlilor, care i-au mobilizat în mod exemplar pe părinți și i-au pregătit pe copii cu informații și povești prin care le-au stârnit curiozitatea și interesul de a participa fără teamă.

Vizita unui medic stomatolog care tratează gratuit dantura copiilor noștri este foarte utilă pentru noi, mai ales că în localitate sau în zonă, nu avem un cabinet stomatologic. În plus, costurile mari pentru tratament ne determină să tot amânăm vizitele la stomatolog, a declarat A., mama preșcolarului B.P.

Beneficiarii proiectului Fii parte din comunitate! – Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești sunt copii care provin din familii defavorizate, cu venituri reduse, majoritatea fiind de etnie romă.

Proiectul Fii parte din comunitate! Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești beneficiază de un grant în valoare de 772.740 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea incluziunii și abilitarea a aproximativ 1000 de persoane de etnie romă, pe o perioadă de 36 de luni, prin servicii de educație, sănătate și locuire adecvate nevoilor acestora, printr-o asistență socială proactivă, prin abilitarea și împuternicirea tinerilor și femeilor și prin conștientizarea comunității privind non-discriminarea populației de etnie romă în două comunități de romi din jud. Călărași (localitatea Curcani) și jud. Dâmbovița (localitatea Românești).

Pentru informații suplimentare

Mădălina Ionescu, Responsabil Comunicare

Telefon: 031.426.23.86, E-mail: madalina.ionescu@acedo.ro