CORESPONDENȚĂ DE LA VAMA SIRET! CRISTIN ADRIAN PETRE, REDACTOR-ȘEF CHINDIA MEDIA!

Peste 10 mii de refugiați din Ucraina au intrat în România în primele 24 de ore de la declanșarea războiului, potrivit anunțului făcut de ministrul Lucian Bode. Cei mai mulți dintre ei au trecut pe la granița de nord a țării. Speriați de război, îndurerați de tot ce au fost nevoiți să lase în urma lor, familie, prieteni, oamenii trec granița ducând cu ei ce au putut lua într-un bagaj. Românii s-au mobilizat exemplar, mult înaintea autorităților, pentru a le veni în sprijin cu tot ceea ce au putut, hrană, adăpost, transport, bani.

Printre jurnaliștii care s-au aflat la Vama Siret zilele acestea, s-a aflat și Cristin Adrian Petre redactor-șef al site-ului de știri Chindia Media. Acesta a relatat, pe contul său de FB și în paginile cotidianului menționat impresii și mărturii de la fața locului. Redăm în cele ce urmează câteva dintre aceste materiale. Urmăriți întreaga sa activitate pe ChindiaMedia.ro.

Fluxul de refugiați este constant, în număr mare, dar începând cu ora 00:00 a zilei de 25.02.2022, dinspre Ucraina vin doar femei, copii și bătrâni. Bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani sunt opriți în Ucraina, de către grănicerii ucrainieni, în urma decretării mobilizării generale.
Toate camioanele de marfă ce aveau destinația Rusia sau Belarus sunt oprite în România, Ucraina nepermițând accesul lor. – a precizat Cristin Adrian Petre în cursul zilei de 25 februarie.

Printre cei care ofereau sprijin refugiaților s-au aflat și preoți.

Preot, nu popă!
A stat toată noaptea treaz la -5°C, a împărțit apă, ceai, mâncare, a coordonat echipele, a ajutat la cărat bagajele refugiaților, a fost translator, a oferit alinare în limba ucraineană, a refuzat felicitările mele printr-un simplu ” Slavă Domnului, putem să-i ajutăm.”
Poate văd și alții cum ar trebui să fie un preot…- a precizat Cristin Adrian Petre.