Pericolul nu a trecut. Secțiile medicale din județ, destinate acordării asistenței medicale pacienților infectați cu noul Coronavirus, sunt aproape pline.
Respectarea regulilor este esențială!
Apel făcut de președintele Consiliului Județean Dâmbovița,
Alexandru Oprea
Evenimentele recente mă îngrijorează și, întrucât se dovedește că starea de relaxare și nerespectarea măsurilor de distanțare creează probleme grave în rândul cetățenilor județului Dâmbovița, vreau să fac un apel la toți locuitorii. Trebuie să înțelegem că, dacă nu respectăm regulile – și vedem peste tot în jurul nostru că ele nu se respectă-, vom ajunge foarte curând să nu mai avem locuri în care să poată fi internați pacienții cu COVID-19. Și asta, cu atât mai mult cu cât este evident că va trebui să învățăm să trăim cu acest flagel, pentru care încă nu există un vaccin sau un tratament universal, care să-l țină sub control.
În ultima săptămână, numărul infectărilor zilnice în județul nostru este reprezentat din numere cu două cifre. Am ajuns astăzi la 428 de cazuri. Dintre acestea, doar 208 persoane au fost declarate vindecate, 18 au decedat, iar restul de peste 200 de persoane se află internate în unitățile medicale pe care le avem la dispoziție la Târgoviște și la Pucioasa. La acest moment, în Secția de Boli Infecțioase de la Dealu Mare sunt spitalizate 68 de persoane; tot astăzi, Spitalul Orășenesc Pucioasa este ocupat aproape de capacitatea maximă.
Ca să vă dau un exemplu referitor la numărul solicitărilor de la finalul săptămânii trecute: într-o singură zi, 51 de persoane au mers la spital, acuzând simptome specifice infecției cu noul Coronavirus, iar în urma testelor efectuate 19 au fost confirmate ca fiind pozitive. Vă rog să vă imaginați ce înseamnă câteva zile cu câte 20 noi pacienți, descoperiți ca fiind purtători ai acestui virus, oameni care trebuie spitalizați și tratați.
Am încercat să solicit sprijin și din partea județelor limitrofe, dar și acolo este aproape atinsă capacitatea maximă a unităților medicale.
Poate că vom reuși să mai găsim locuri de cazare, însă nu mai avem suficiente cadre medicale care să poată asigura asistența numărului crescând de pacienți, iar în stare de alertă nu se poate detașa personal medical.
În plus, și personalul medical a ajuns la o stare de epuizare și riscăm ca și acesta să se infecteze. De aceea, subliniez din nou importanța purtării corecte a echipamentelor de protecție, a îmbrăcării și scoaterii acestora cu cât mai mare grijă, pentru a nu risca apariția de noi îmbolnăviri.
Populația a privit cu o prea mare relaxare libertățile recâștigate după data de 15 mai și le-a considerat o întoarcere la starea de normalitate de dinainte de pandemie. Vedem prin parcuri, prin centrul localităților, oameni adunați, care nu poartă mască și nu respectă defel distanțarea socială. Toți am văzut, la intrarea în centrele de examen pentru elevi, îmbulzeala produsă și faptul că prea puțini purtau măștile recomandate de autorități. Degeaba se face triaj, degeaba se fac activități de dezinfecție și direcționare pe culoare, dacă ignorăm regulile.
În plus, s-au redeschis grădinițele și creșele. Consider că este o dovadă de inconștiență faptul că nu se solicită testarea periodică a cadrelor didactice care intră zilnic în contact cu copiii. Este suficient să existe o singură persoană infectată în rândul personalului acestor unități, fie ea și asimptomatică, că apoi ne vom trezi cu 40-50 de familii obligate să se testeze, să stea în izolare sau chiar să se interneze ca pacienți cu COVID-19.
Lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie și de aceea doresc să trag un semnal de alarmă către toți locuitorii județului Dâmbovița întrucât, dacă numărul pacienților va continua să crească, ne vom confrunta cu o problemă serioasă – aceea a lipsei locurilor disponibile din spitale și a insuficienței cadrelor medicale. Nu doresc în nici un fel să creez panică sau disconfort, dar este esențial să înțelegem importanța respectării regulilor stabilitate de autorități, pentru a evita o situație critică, generată de blocarea unităților spitalicești, care va fi greu de gestionat.