COZI KILOMETRICE LA INTRAREA ÎN ȚARĂ DINSPRE UNGARIA

Foarte mulți cetățeni români aflați în străinătate au decis să se întoarcă în țară după decizia autorităților române de a permite carantina la domiciliu. Din păcate, după drumul lung parcurs prin mai multe țări europene, partea cea mai grea s-a dovedit a fi trecerea frontierei. La Vama Nădlac mii de mașini așteptau intrarea în țară în această dimineață. 

Unii dintre conaționalii noștri au părăsit mijloacele de transport cu care au venit până la graniță și au trecut frontiera pe jos.

Poliția de Frontieră anunță faptul că în cursul zilei de ieri s-au deschis alte două puncte de trecere la granița cu Ungaria. 

„În data 17.05.2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 38.500 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 18.500 mijloace de transport (din care 10.600 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 22.500 persoane cu 10.200 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 16.000 persoane cu 8.300 mijloace de transport.

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 27.700 de persoane şi 12.400 de mijloace de transport (5.800 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 16.900 de persoane cu 6.680 mijloace de transport. În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuință de către specialiștii  Direcției de Sănătate Publică aproximativ 7.000 de persoane. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: PTF  Nadlac I – 2.862  (din care 1.705 pe jos), P.T.F. Nadlac II – 2.250, P.T.F. Varşand – 494, P.T.F. Bors 462 etc.

Menționăm că, începând de ieri, pentru fluidizarea traficului, în cooperare cu autorităţile de frontieră ungare, a fost redirecţionat traficul prin alte două puncte de trecere de la graniţa comună româno-ungară, P.T.F. Vărşand – judeţul Arad şi P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare.  

A fost suplimentat personalul Poliției de Frontieră planificat să desfășoare activităţi la controlul de frontieră, acesta fiind dotat cu terminale mobile pentru efectuarea formalităţilor de frontieră (pentru persoanele care vin pe jos). 

Revenim cu precizarea că formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată. 

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.”

 

Dincolo de reacția întârziată a autorităților române față de un fenomen destul de previzibil, nu se poate să nu remarcăm și comportamentul unora dintre cetățeni. În urma cozilor formate de ei pe teritoriul Ungariei rămân munți de gunoaie.