CURTEA DOMNEASCĂ BREBU, LOC AL MEMORIEI VOIEVOZILOR VALAHI

 Autor: Iulia Ghercă

  Curtea Domnească de la Brebu, loc de retragere a Voievozilor valahi în caz de primejdie, păstrătoare a tezaurului și a hrisoavelor de pe timpurile cele vechi își continuă peste veacuri misiunea de a proteja cel mai de preț avut al nostru ca neam, istoria. Aceste ziduri sunt ridicate de voievodul Matei Basarab în anul 1640, însă lucrările au fost finalizate în vremea ilustrului domnitor Constantin Brâncoveanu, la anul 1690.

Turnul clopotniță a fost, la originea sa, un donjon din cărămidă aparentă, potrivit studiilor făcute de arhitectul Ștefan Balș.

Biserica are planul bisericii Mănăstirii Dealu iar arhitectura turlelor și chenarele de la ferestre sunt opere ale aceluiași meșter Lupu care a lucrat și la Mănăstirea Stelea de la Târgoviște.

Casa Domnească este așezată pe pivnițe largi, boltite, etajul superior fiind realizat în veacul al XIX-lea cu păstrarea arhitecturii specifice. Astăzi, Casa Domnească adăpostește o impresionantă colecție muzeală care ne vorbește despre istoria Țării Românești din vremea voievozilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

De la ferestrele dinspre grădină se poate vedea lacul înconjurat de arbori care amintesc de vechile grădini domnești. Întreg spațiul impresionează prin autenticitatea lui, iar asta nu se poate datora decât arhitectului restaurator Ștefan Balș care a redat, în anii ’50-’60, înfățișarea de odinioară a monumentului.

 

Tot atunci s-a dispus, pentru conservarea bisericii, scoaterea acesteia din cult. În anul 2013, la Brebu s-a reînființat Mănăstirea care utilizează biserica restaurată, deși interiorul ei are frescele realizate de pictorul Sava Henția în anul 1901. Din păcate, biserica era închisă în momentul vizitei noastre. Pentru târgovișteanul care ajunge la Brebu, imaginea acestui ansamblu atât de bine conservat este ca o întâlnire cu vechile noastre case domnești de la Târgoviște pe care ne-a fost dat să le vedem doar „ruinuri”.