CURTEA DOMNEASCĂ TÂRGOVIȘTE, ÎN PLINĂ RESTAURARE

Lucrările de restaurare din incinta Ansamblului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște au trezit interesul cetățenilor care au lansat mai multe dezbateri în mediul online. După ce unii dintre ei au susținut faptul că se vor monta termopane la Turnul Chindia, autoritățile județului au emis un punct de vedere în care au explicat ce anume se intenționează prin actualele lucrări. Proiectul de restaurare vizează Turnul Chindia, Biserica Mare Domnească și Biserica Sfânta Vineri. Lucrările sunt realizate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană accesat de Consiliul Județean Dâmbovița.

„Pentru a opri informațiile false care, de câteva zile, circulă pe anumite platforme de socializare, vin cu următoarea precizare:

Turnul Chindiei NU va avea acoperiș și nici NU va fi placat cu polistiren sau orice alt tip de izolație.
În momentul de față, emblema municipiului Târgovişte și a județului, la fel ca și alte monumente din Curtea Domnească, se află într-un amplu proces de reabilitare și restaurare, însă FĂRĂ A SE MODIFICA IMAGINEA ȘI STRUCTURA OBIECTIVELOR.
Schelele sunt montate doar în faza de execuție a lucrărilor, acestea fiind necesare pentru accesul constructorilor la zonele care vor suferi intervenții, iar acoperișul ridicat pe Turn are rolul de a proteja lucrările de precipitații, urmând a fi desființat la finalizarea proiectului. Mai mult decât atât, pentru a evita evenimentele nefericite și pentru protecția turiștilor, între canelurile platformei de pe acoperișul Turnului Chindiei, se vor monta balustrade de sticlă. De asemenea, pentru a pune în valoare arhitectura Turnului, se va realiza un mic spațiu de belvedere care va reînvia o mică parte a accesului din Turnul Chindiei către Palatul Domnesc.
Țin să precizez că valoarea lucrărilor este de 19.626.845,70 lei, banii europeni nerambursabili sunt în proporție de 85%, iar monumentele care sunt incluse în acest plan de reabilitare sunt următoarele: Ruinele Bisericii Paraclis, Biserica „Sf. Vineri”- Domnească Mică, Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” și Turnul Chindiei.” – a precizat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.