DE LA PSIHOLOG LA PSIHOTERAPEUT! PSIHOTERAPIA CA PROFESIE DISTINCTĂ!

În România, profesia de Psihoterapeut nu are un statut special reglementat prin lege, aceasta raportându-se în prezent la Legea Psihologului. Un psihoterapeut presupune, însă, dobândirea unor competențe și aptitudini care depășesc atribuțiile unui simplu psiholog. Cu toate acestea, legislația se aliniază greu tendințelor de la nivelul Uniunii Europene. Mihaela Ghercă, psihoterapeut integrativ explică diferențele de abordare dintre ceea ce oferă statul român și ce se întâmplă în alte state europene.

Prin psihoterapie se înţelege, conform specificaţiilor Asociaţiei Europene de Psihoterapie (European Association of Psychotherapy – EAP), o disciplină stiinţifică de sine stătătoare ce tratează, într-o manieră cuprinzătoare şi planificată, disfuncţii, suferinţe, tulburări de comportament şi boli datorate unor cauze atât psiho-sociale, cât şi psihosomatice. În aceste cazuri, tratamentul este realizat cu ajutorul unor metode stiinţifice psihoterapeutice şi non-medicale sau non-chimice, în cadrul unei relaţii terapeutice dintre una sau mai multe persoane tratate şi unul sau mai mulţi psihoterapeuţi formaţi într-o manieră generală şi specială.

Obiectivele unui astfel de tratament sunt de a ameliora sau elimina simptomele, de a favoriza modificarea tiparelor comportamentale, a atitudinilor şi relaţionărilor perturbate, şi a procesului de maturizare, de dezvoltare şi a stării de bine fizic şi mental a persoanei. Psihoterapia include cunoştinţele generale stiinţifice psihoterapeutice, precum şi şcoli psihoterapeutice, cum ar fi: psihoterapia psihanalitică, sistemică şi familială, cognitivă şi comportamentală, şi umanistă.

 O lege a profesiei de psihoterapeut va crea cadrul pentru dezvoltatea unor proiecte si politici de dezvoltare a serviciilor de educatie pentru copii si psihoterapie pentru toate varstele adaptate la nevoile specifice ale fiecarui individ.
Este de semnalat si ca societatea este in schimbare si asta necesita din partea oamenilor posibilitati de intelegere si adaptare diferite chiar de reorganizare a stilului de viata.
Pandemia modifica functionalitatea interpersonala si organizarea sociala deci avem nevoie de o intelegere noua a vietii si individului. –a precizat Mihaela Ghercă, psihoterapeut integrativ.