DE ZIUA MONIDALĂ ART NOUVEAU, O PRIVIRE ATENTĂ ASUPRA VITRALIILOR!

Institutul Național al Patrimoniului propune ca anul acesta de Ziua Mondială Art Nouveau,  vitraliile să fie tema adusă în atenția publicului. În acest sens ne invită într-o călătorie în imagini în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii din Târgul Mureș, una dintre cele mai impresionante clădiri Secession din țara noastră. 

„Azi, 10 iunie, celebrăm Ziua Mondială Art Nouveau și – pe lângă detaliile arhitecturale specifice, pe care le putem lesne descoperi în plimbările noastre prin orașe precum Arad, Timișoara, Oradea, Târgu Mureș și chiar București sau Botoșani – vă propunem o privire mai atentă asupra vitraliilor. Aceasta este, de alfel, și tema aleasă de Réseau Art Nouveau Network pentru săbătoarea de anul acesta.

Vitraliile ample și elaborate reprezintă un element de inovație în arhitectură introdus de adepții „Noului Stil” iar avansul tehnologiei – în acest caz performanțele obținute în lucrul cu fierul, plumbul și sticla – au permis libertate maximă de expresie artiștilor hotărâți să șteargă linia de demarcație dintre artele decorative și arta „înaltă” și să aducă în interioarele palatelor și clădirilor administrative-emblemă o artă de insprație nouă: formele naturale, amonia și libertatea spațiilor deschise, folclorul.

Ne aflăm, așadar, în în Sala Oglinzilor din Palatului Culturii din Târgu Mureș, una dintre cele mai importante clădiri Secession (numele de inspirație vieneză al acestui curent) din țară, vitralii realizate de pictorul Nagy Sándor în atelierul celebrului vitralist Róth Miksa – ambii renumiți, în acele vremuri, în imperiu.

??????? ?????????, ?? ?????
Ideea de a construi un Palat al Culturii a apărut ca rezultat direct al unui proiect de lege care prevedea construirea de case de cultură pe tot teritoriul imperiului. Mai mult, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de guvernare a împăratului Franz Joseph, Guvernul a oferit împrumuturi pe termen lung pentru clădiri noi. Astfel, primarul Bernády György a decis să înceapă un nou proiect și i-a contactat pe arhitecții Komor Marcell și Jakab Desző, care lucrau deja la Palatul Administrativ (1905-1908). Aceștia au conceput mai multe planuri pentru clădirile publice din Târgu Mureș (un teatru, Primăria, Palatul Culturii și un sediu al Prefecturii), însă numai Palatul Administrativ (1905-1908) și Palatul Culturii (1908-1913) au fost construite. Întreaga decorațiune interioară și exterioară a palatului a fost proiectată și realizată de către artiștii Colonei din Gödöllő și se presupune că programul iconografic a fost conceput în urma dezbaterilor dintre primarul Bernády György și Körösfői-Kriesch Aladár, liderul grupului. În spiritul aplecării către tradiție și folclor specific Seceszionului maghiar, vitraliile prezintă teme tradiționale și legende populare, despre care puteți citi în detaliu aici – https://bit.ly/37nGxSb”

SURSA: INSTITUTUL NAȚIONAL AL PATRIMONIULUI