Delegația Parlamentului României în Republica Chile, condusă de deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban

O delegație a Parlamentului României, condusă de deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban, vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților, alături de doamnele deputat Rodica Paraschiv și Viorica Sandu – secretar al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a efectuat o vizită oficială în Chile săptămâna trecută la invitația președintelui Camerei Deputatelor și Deputaților din această țară, Vlado Mirosevic Verdugo.

Scopul principal al vizitei a fost de a discuta despre întărirea relațiilor dintre România, Uniunea Europeană și Chile, dar și de a identifica soluțiile necesare pentru respectarea drepturilor femeilor, a egalității de șanse și stoparea violenței în familie.

În acest sens, partea română a avut o serie de întâlniri cu mai mulți membri și reprezentanți ai Camerei Deputatelor şi Deputaţilor: María Francisca Bello Campos, președintele Comisiei pentru drepturile femeii și egalitate de gen, dar și cu președintele Comisiei Drepturilor Omului, Jaime Naranjo Ortiz. A fost remarcată diminuarea inechităților sociale în cele două țări și s-a convenit asupra continuării eforturilor comune de asigurare a egalității de gen și de șanse atât în România, cât și în Chile.

Ziua Europei a fost sărbătorită și în Santiago de Chile, România având un stand organizat la Centrul Cultural „La Moneda”, acesta fiind apreciat de toți vizitatorii. Aici a avut loc și o întâlnire a oficialităților Parlamentului României cu o parte a comunității românilor din Chile.

Delegația condusă de deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban, a fost întâmpinată la sosirea în Chile de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Chile, E.S. Floricel Paul Mocanu, și de consulul general, doamna Roxana Mocanu. Alături de E.S. Floricel Paul Mocanu, reprezentantele Camerei Deputaților din România au participat la donarea a două seturi de documente de arhivă referitoare la refugiații chilieni din România, documente care vor fi expuse în Muzeul Solidarității și Drepturilor Omului din Santiago de Chile.

În ceea ce privește relațiile politico-economice, Chile este unul dintre principalii parteneri ai României în America Latină, consolidarea cooperării bilaterale și dezvoltarea acestora fiind un punct comun al agendei române, europene și chiliene. Buna colaborare a celor două state s-a materializat prin recenta semnare a Declarației de cooperare în domeniul protecției civile, dar și prin pașii făcuți pentru deschiderea primului lectorat în limba română din America Latină.

Obiective precum dubla tranziție – verde și digitală, dar și multe alte domenii de interes comun sunt reciproc avantajoase în primul rând datorită prezenței solide a României și Uniunii Europene în America Latină.

În concluzie, vizita delegației parlamentare române în Chile a fost una productivă și a permis discuții importante cu privire la întărirea legăturilor dintre cele două state, dar și la promovarea valorilor comune ale celor două țări.

PSD Dâmboviţa