DEPUTATUL DANIEL BLAGA: 2 AUGUST, HOLOCAUSTUL ÎMPOTRIVA ROMILOR

Într-o perioadă în care, pe fondul situației complicate în care ne aflăm cu toții, discursul extremist devine tot mai puternic în spațiul public, e esențial să ne amintim că ne leagă, comunitate de comunitate, mult mai multe lucruri decât cele care ne diferențiază.
E de asemenea extrem de important să nu negăm trecutul și să îl amintim de fiecare dată când avem posibilitatea, atât pentru a cinsti memoria victimelor nevinovate dar și pentru a putea să ne asigurăm că nu vom cădea pradă marilor erori ale trecutului, repetându-le cu aceleași consecințe dezastruoase.
Astăzi comemorăm Holocaustul împotriva romilor. Un genocid comandat de către un regim criminal care a curmat în Europa viețile a peste 500.000 de rromi și sinti. Iar acestea sunt doar datele oficiale, căci dimensiunea reală a dezastrului nu este nici astăzi cu adevărat cunoscută și probabil că nici nu va fi.
În România, în iunie 1942, regimul Antonescu, aliat naziștilor, a ordonat deportarea în Transnistria a circa 25.000 de rromi, mai mult de jumătate dintre aceștia pierind fie în lagăre fie pe drum, de boli și foamete, în condiții pur și simplu inimaginabile.
Extremismul a însemnat, indiferent de perioada istorică, tragedie. E de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a nu-i cădea pradă din nou. Putem face asta. Ține doar de noi.
Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi text care spune „2 august Holocaustul împotriva romilor. Să nu uităm. United States Momorial courtesy ofArchiwum”
Marius Buga, Gabriel Banu şi alţi 7