DEPUTATUL DANIEL BLAGA: ÎN LOC DE ROMÂNIA EDUCATĂ, ROMÂNIA EȘUATĂ

Despre problemele din Educație s-a tot vorbit în ultimii ani, chiar dacă, din păcate, soluțiile s-au rezumat, mai degrabă, la creionarea unor noi sloganuri. Atunci când vine vorba despre dificultățile cu care se confruntă elevii din mediul rural, cei responsabili de rezolvarea lor, își pierd graiul. Tac mâlc. Una din principalele probleme care îi afectează pe acești elevi, este inechitatea sistemului de educație, ce duce, de cele mai multe ori, la abandon școlar. Ultima „mișcare” a Ministerului Educației adâncește și mai mult această inechitate: concret, „grație” lui Cîmpeanu, ministrul desemnat de partidul care aparent susține „România educată”, bursele rurale pentru liceeni dispar.
? Într-un an în care pensiile speciale au crescut și-au au crescut iarăși, liceeni din mediul rural nu se mai pot baza pe acei bănuți atât de necesari lor, pierzându-se în drumul spre școală, oricât de înzestrați ar fi, oricât drag de carte ar avea. În Dâmbovița, spre exemplu, copiii din localități precum Iedera, IL Caragiale, Valea Lungă sau Vârfuri trebuie să facă zilnic naveta pentru a putea ajunge la cele două licee din Moreni. Un sacrificiu de zi cu zi care implică atât timp, cât și bani și care, de acum, devine și mai dificil. Cazul lor nu este singular. E, din păcate, o situație pe care o regăsim în întreaga țară, de vreme ce foarte multe UAT-uri nu dispun astăzi de instituții de învățământ post-gimnaziale. Astfel, în lipsa acestui sprijin din partea Statului, mulți dintre acești copii vor fi nevoiți să abandoneze prematur studiile, o problemă cu care oricum România se confruntă deja și care iată, se adâncește de asemenea.
❌ Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, trebuie să înțeleagă că este necesar ca această decizie discriminatorie să fie anulată, cât mai repede cu putință. Toți copiii trebuie și merită să aibă șansa unui viitor (mai) bun, cu atât mai mult cu cât provocările din mediul rural, știm bine, sunt mari. În caz contrar, vom putea vorbi peste o generație nu de „România educată” ci de „România eșuată”. Iar eu unul cu siguranță că nu-mi doresc asta.