DEPUTATUL DANIEL BLAGA: Inițiativă USR: Transport gratuit cu trenul pentru studenți în perioada alegerilor

 

Deputata USR Diana Buzoianu a depus o inițiativă legislativă pentru a asigura gratuitatea transportului cu trenurile CFR pentru studenții care vor să voteze la alegerile parlamentare și locale, acasă, unde au domiciliu.

Inițiativa legislativă propune ca studenții cu vârsta de până la 26 de ani înscriși în cadrul programelor de studii universitare de licență, să beneficieze de gratuitate la transport cu CFR cu o zi înainte de data alegerilor, în ziua alegerilor, precum și în ziua imediat următoare alegerilor pe rutele dintre localitatea de domiciliu sau de reședință, după caz, și localitatea unde studiază.

Diana Buzoianu, deputată USR: ,,Încurajarea participării active a tinerilor la procesul electoral reprezintă o bază importantă pentru o democrație solidă. Ne dorim creșterea prezenței la vot și a interesului tinerilor cu privire la procesul electoral. Vocea tinerilor trebuie să se facă auzită și acest lucru nu trebuie să se întâmple doar în social-media. Tinerii trebuie să poată să își aleagă primarii și parlamentarii, iar limitarea acestui drept doar din cauza unor lipsuri materiale trebuie să dispară. Statul trebuie să se asigure că toți cetățenii lui cu drept de vot își pot exercita cu adevărat acest drept fundamental. Tocmai de aceea, trebuie să facem tot ce ne stă în puțință pentru a-i ajuta pe studenți să ajungă la urne.”

Gratuitatea se va acorda în baza prezentării actului de identitate, precum și a carnetului de student vizat.

În prezent, mulți studenți nu își pot exercita de fiecare dată dreptul de vot din motive financiare. Potrivit Eurostat, în 2021, proporția tinerilor români (cu vârste între 15 – 29 ani) care se aflau în risc de sărăcie era de 23,1%, iar în 2022 de 34%.

Dacă ne uităm la alegerile parlamentare, putem vedea că în 2016 doar 29,58 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat, iar în 2020 doar 27,65%, potrivit BEC.

În acest context, devine imperativ să eliminăm posibilele obstacole care ar putea sta între tineri și prezența la vot. Prin adoptarea proiectului USR, studenții ar fi încurajați să voteze.

Declarații Diana Buzoianu pe tema proiectului de lege – https://youtu.be/WnjVFyjwYCE