Acasă NATIONAL DEPUTATUL DANIEL BLAGA, ÎNTÂLNIRE DE LUCRU ÎN PORTUGALIA
O Presidente da Assembleia da República recebe em audiência o Grupo Parlamentar de Amizade Portugal - Roménia com o grupo homólogo, na Sala 8 das Comissões, do Palácio de São Bento.

DEPUTATUL DANIEL BLAGA, ÎNTÂLNIRE DE LUCRU ÎN PORTUGALIA

Relațiile de colaborare inter-state sunt extrem de importante, iar faptul că România are șansa de a se bucura de sprijinul constant al unor State Membre reprezintă o șansă pe care nu avem voie să o ratăm. Este un privilegiu pentru mine faptul că am fost ales președintele Grupului de Prietenie România – Portugalia și că mă aflu, la Lisabona, în cadrul unor întâlniri de lucru cu omologii portughezi.
Principalul scop al acestor întâlniri țin de continuarea dezvoltării unor relații de sprijin în domeniile securității și apărării, fără a neglija însă nici partea de energie, asta după ce, în urmă cu un an, am primit sprijin din partea Portugaliei în tranziția digitală, domeniu în care România a făcut pași importanți de atunci, chiar dacă mai este loc de îmbunătățiri. În ultimele 48 de ore, am avut întâlniri atât cu președintele parlamentului portughez – dl. Augusto Santos Silva, președintele Comisiei de apărare din Parlamentul Portughez și președinte al Grupului de prietenie România-Portugalia în Parlamentul portughez – dl. Marcos Perestrello, cât și cu președinta zonei metropolitane Lisabona – d-na Carla Tavares, precum și cu viceprimarul capitalei portugheze – dl. Filipe Anacoreta Correira
O deosebită plăcere mi-a făcut întâlnirea de la sediul Ambasadei României în Portugalia cu reprezentanți ai românilor stabiliți acolo. Comunitatea românească numără în jur de 30.000 de persoane și este a doua cea mai numeroasă comunitate provenind din Statele Membre ale UE. Am discutat despre problemele cu care se confruntă, eventuale soluții, cât și despre ce consideră ei că ar trebui să învețe România de la Portugalia.
Relația dintre România și Portugalia a devenit una excelentă în ultimii ani, lucru care mă bucură nespus, iar cooperarea economică a atras în 2022 un maximum istoric la nivelul comerțului bilateral. De altfel, această componentă rămâne o prioritate pentru întregul grup de lucru și pentru mine de asemenea, investițiile portugheze în inovație și start-up-urile inovatoare din România reprezentând, de asemenea, un obiectiv important pentru anii care vin. Într-o perioadă în care vedem cum, în media și nu numai, se rostogolesc știri cu privire la modul mai puțin grozav în care e privită țara noastră „în afară”, e important să știm că există țări care ne susțin și care sunt alături de noi, contribuind la acel progres pe care ni-l dorim cu toții.
Vreau să adresez sincerele mele aprecieri și mulțumiri doamnei Ambasador Ioana Bivolaru pentru întreaga sa activitate în fruntea misiunii diplomatice a României în Portugalia, activitate care a dus constant la aprofundarea relațiilor de prieteniei și colaborare dintre cele două țări. – a precizat deputatul USR Daniel Blaga.
Facebook