Port mereu în suflet mândria de a fi fost elev al școlii Coresi din Târgoviște și nostalgia celei mai frumoase perioade a vieții: copilăria.
M-am tot gândit dacă să vorbesc despre cazul mediatizat recent, de altfel, un caz destul de complex și de sensibil.
În calitate de părinte, înțeleg perfect revolta, aș spune justificată, față de violența la care copiii sunt supuși, precum și sentimentul de nesiguranță ce caracterizează în ultima vreme mediul educațional. În definitiv, școala este,sau ar trebui să fie, un spatiu al instruirii, al consolidării valorilor și explorării ideilor, al făuririi de oameni și, de ce nu, al prieteniei.
În calitate de cetățean, cred că fiecare elev are dreptul la educație, înțelegând inclusiv siguranța mediului în care participă la acest proces, dar în același timp, fiecare elev are și obligații corespondente. Așa cum fiecare părinte are, la rândul său, responsabilitatea educației pentru propriul copil, pentru sănătatea și dezvoltarea sa fizică, intelectuală, psihologică, morală.
Atunci când părintele nu își îndeplinește datoria, când refuză dialogul cu instituțiile, când legea nu oferă soluții, ce putem face?
În calitate de parlamentar, găsesc o serie de rezolvări, realizabile doar în momentul în care
ministrul educației, Ligia Deca, va binevoi să publice proiectele legilor educație și le va transmite în Parlament pentru dezbatere.
Abia atunci, noi, reprezentanții cetățenilor în Parlament, ne vom putea asigura de:
1. Existența unui sistem funcțional de măsuri la îndemâna cadrelor didactice, astfel încât să poată fi păstrată disciplina în cadrul procesului educațional.
2. Posibilitatea ca, în situații speciale, să se poată declanșa o evaluare psihologică pe întreg parcursul anului școlar, care să se poată desfășura și în cadrul orelor de curs.
Până când vom avea acces la
aceste proiecte de legi și le vom putea dezbate și amenda, punctual în cazul de la școala Coresi, avem 2 sugestii:
1. Soluționarea problemei cu sprijinul unui mediator autorizat.
2. Sesizarea corpului de control al ministrului educației pentru a verifica dacă s-au îndeplinit de către instituțiile responsabile toate rigorile legii.
La nivel individual, nu ne rămâne decât să ne mobilizam toate resursele pentru a ne învăța copiii cum să facă o lume mai bună, în care să fie loc sub soare pentru toți.
