DESCHIDEREA FESTIVALULUI „W. A. MOZART”- CEA DE-A XXV-A EDIȚIE, LICEUL DE ARTE „BĂLAȘA DOAMNA”

Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște găzduiește unul dintre cele mai importante concursuri din domeniul interpretării muzicale, W. A. Mozart, ajuns în acest an la cea de-a 25-a ediție, fiind un proiect care se întemeiază pe nevoia elevilor de a manifesta talentul artistic, în perspectiva construirii unui traseu educațional și profesional ce pune în valoare talentul și educarea acestuia, de a construi un stil propriu de interpretare, bazat pe documentarea în domeniul de referință, respectiv pe nevoia de a sprijini cadrele didactice în descoperirea unor metode noi de lucru cu elevii, a dezvoltării unui dialog între aceștia, dialog care are ca premisă dorința de a permite schimbul de concepții atât pe coordonata verticală (cadru didactic – elev, elev – cadru didactic), cât și pe coordonata orizontală (între cadre didactice, respectiv între elevi).
În forma lui inițială, concursul se adresa numai elevilor din școlile vocaționale. Puteau participa an de an elevii de la instrumentele pian și vioară; o a treia secțiune se adresa în fiecare an elevilor care studiau un alt instrument.
Concursul contribuie la dezvoltarea unui climat socio-afectiv bazat pe cunoaştere, comunicare și toleranţă. Pentru elevii care nu provin din unitățile vocaționale de învățământ, este o oportunitate de a-și arăta talentul, pasiunea pentru muzica, spiritul competitiv și dorinta de perfectionare. De asemenea, pentru elevii implicați în organizarea proiectului, concursul este o ocazie de exersare a capacității de lucru în echipă, de adaptare la diferite situații, de dezvoltare a competențelor sociale și a celor de lucru în domeniul artistic.
Pentru că este o ediție aparte, în acest an concursul de interpretare W. A. Mozart este organizat pe 7 secțiuni, după cum urmează: pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat din lemn, instrumente de suflat din alamă și de percuție, canto și muzică de cameră.
Pentru fiecare dintre cele 7 secțiuni, se acordă pentru fiecare an de studiu câte un premiu I, al II-lea și al III-lea, precum și mențiuni. De asemenea, se acordă Trofeul Mozart pentru fiecare secțiune, candidaților care interpretează cel puțin o piesă compusă de W. A. Mozart.
Juriul este compus din câte trei profesori de specialitate pentru fiecare secțiune, dintre care unul provine  din mediul universitar, iar ceilalți doi din mediul preuniversitar; unul dintre aceștia doi este profesor în cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște.
Organizarea „Concursului W. A. Mozart” va contribui la asigurarea şi promovarea unui învăţământ de calitate, bazat pe studiu și muncă într-o echipă formată între cadrul didactic îndrumător și elevul îndrumat și la consolidarea relației dintre aceștia.
De asemenea, prin recunoașterea valorii interpretative a participanților, concursul va contribui și la consolidarea/ mărirea numărului de elevi dornici să studieze muzica ca viitori artişti/ profesori sau consumatori avizaţi, în perspectiva îmbunătăţirii gustului artistic şi ridicarea nivelului de cultură al publicului începând cu vârsta şcolară.
Pe de altă parte, prin organizarea concursului, se va realiza o dinamizare a activității culturale a comunității locale și județene, atât prin implicarea mai multor instituții în desfășurarea concursului, cât și prin introducerea sa în agenda culturală a municipiului Târgoviște și a județului Dâmbovița.
La prezenta ediție sunt înscriși peste 90 de elevi și 8 ansambluri instrumentale din 8 județe.