DEZBATERE PUBLICĂ: 230 DE URȘI ȘI LUPI RĂMÂN FĂRĂ PROTECȚIE!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune dezbaterii publice Ordinul privind condițiile de acordare a derogărilor de la statutul de protecție pentru speciile de urs și lup. Ordinul este emis de minister pentru a preveni eventuale situații de urgență provocate de atacurile speciei asupra populației, dar și pentru limitarea pagubelor provocate de urși sau lupi bunurilor cetățenilor.

Astfel, Ordinul prevede ca numărul maxim de derogări acordate de autoritate până în primăvara anului viitor, să fie de 140 de exemplare de urși bruni și 90 de exemplare de lupi.

Responsabilitatea noastră este dublă: Pe de-o parte, trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a avea grijă de speciile protejate din România. Iar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că populația este în siguranță. Știm bine că în ultimii ani au fost destul de multe atacuri ale urșilor asupra populației, unele dintre acestea fiind fatale. Prin urmare, la baza acestui ordin stau două elemente cheie: protecția speciei și siguranța populației. Numărul de 140 de derogări reprezintă o bază de intervenție și prevenție cu care noi, autoritatea, trebuie să fim pregătiți pentru eventuale cazuri nedorite. Niciun urs din cei 140 nu va fi mutat în altă pădure, tranchilizat sau împușcat dacă nu există motiv real: se va interveni doar în cazuri de urgență, când urșii pun în pericol viața unuia dintre noi sau în cazuri de prevenție, când aceștia provoacă pierderi materiale oamenilor, atacându-le locuințele sau culturile”, spune Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Precizăm că ordinele de derogare rămân la dispoziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care le va acorda atunci când teritoriul semnalează cazuri de intervenție sau prevenție. În același timp, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează deja la o procedură de acordare a derogărilor care să nu întârzie reacția în teren a echipelor de urgență.

Până la aprobarea acestui ordin vom fi gata și cu o procedură rapidă de acordare a derogărilor. Au fost multe cazuri când urșii au devenit agresivi, iar echipele din teren nu au putut interveni imediat, pentru că așteptau hârtia de la minister. Nimeni nu-și permite să riște viața cuiva din cauza unei birocrații lente. Tot procesul de derogare trebuie să fie fluent și rapid”, mai spune Costel ALEXE.